tisdag 15 oktober 2013

Föroreningar ökar risk för gravida

I dagens DN hittar du artikeln "Föroreningar ökar risk för låg vikt hos nyfödda". Gravida som andas in luftföroreningar har stor risk för att föda barn med låg födelsevikt. Det som är skrämmande att det även gäller för nivåer långt under EUs gränsvärden. Fler nyfödda väger mindre än 2,5kg efter en normallång graviditet när halten småpartiklar i luften ökar. Man kan jämföra det med riskerna med rökning under graviditeten. Låg födelsevikt ökar risken för dödsfall i samband med födseln, luftvägssymptom, sänkt lungfunktion och hjärt- & kärlsjukdomar.

Det är sjukt att allt fler studier visar på att luftföroreningar, giftiga leksaker och oekologisk mat påverkar ditt barn negativt. Astma, allergier, fler sjukdagar etc. Men det finns fortfarande många föräldrar som inte vill ta till sig information och inte tar det seriöst. Ni föräldrar som rynkar på näsan till artiklar som liknar DNs, tycker att det är överdrivet och känner att ekologiska varor bara är "onödigt dyrt", men har hittat till vår blogg. Det är en bra början och ni är precis vår målgrupp! Ställ er frågan: skulle ni röka under graviditeten? är ert/era barn det viktigaste ni har? Gör såhär för att göra små förändringar idag som genererar stora resultat på långsikt.

1. Börja med att byta ut bananer, bär, vindruvor, kött, potatis & mejeriprodukter till ekologisk. Blir det för dyrt för din budget, prioritera att dina barn äter ekologiskt.
2. Laga mycket själv istället för halvfabrikat. Här kan du tom tjäna pengar! Köper du säsongsbaserade  varor, gör din buljong själv av gammalt avkok & frys in eller klassikern gör egen barnmat och frys in i iskuber.
3. Köp kläder, skor & leksaker 2hand eller välj miljövänliga material t ex organisk bomull, hemp, miljövänligare plast, träleksaker etc.
4. Se över vad produkterna som dina barn använder egentligen innehåller. Många babywipes får bort vinfläckar och med de starka kemikalierna torkar du dina barn med. Se till att de är miljömärkta och prioritera de produkter som stannar längst på huden och inte tvättas av direkt.
5. Lär dina barn om miljö. Varför äter vi ekologiskt, bilar släpper ut mer avgaser än tåg, vad händer med avgaserna, vilka leksaker är bäst.. Hur du som föräldrar introducerar en sak är egentligen grunden för barnets åsikt. Det är fantastiskt med barn! Det finns många spel, youtube klipp & videofilmer för barn om miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar