torsdag 13 december 2012

Saffransbullar utan ägg och gluten

Klart att yngsta sonen och mormor också ska få äta lussebullar på Lucia! Jag testade för första gången att baka med majsmjöl och fiberhusk. Det blev en smidig deg som gick jättelätt att arbeta med. Så här blev de :)

Gluten- och äggfria saffransbullar


Smidig deg att arbeta med

Saffransbullar fyllda med mandelmassa
ca 20 st

Ingredienser:
25 g jäst
50 g smör
2,5 dl mjölk
125 g Kesella
1 påse saffran, 0,5 g
3/4 dl socker
1 krm salt
7 dl majsmjöl
1/2 msk fiberhusk

1 dl glutenfri mix till utbak

Fyllning
Mandelmassa
Smör
Vaniljsocker

Pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en degbunka. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll degspadet över jästen. Rör om så att den löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt, fiberhusk och majsmjöl. Arbeta degen väl. Lät jäsa övertäckt ca 30 min. Arbeta degen sparsamt på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut. Hyvla madelmassa och smör med osthyvel efter behag över den utkavlade degen. Strö över lite vaniljsocker. Rulla ihop och skär i ca 1,5 cm stora bitar. Lägg i bullformar. Sätt ugnen på 225 grader. Låt bullarna jäsa 20-30 min. Pensla med vatten och strö över lite pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-7 min. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar