onsdag 8 maj 2013

Hälsofarlig Östersjölax

I mitten av 90-talet började dioxin debatten, då började Livsmedelsverket varna för Östersjölax, främst för barn och fertila kvinnor. Efter 1996 dalade marknaden för Östersjölax ännu mer. På 70-talet läckte dioxin ut i havet och i mitten av 80-talet hittades spår av dioxin hos svenska befolkningen. Dioxin uppstår av förbränning och släpps ut bland annat från pappersbruk. 1995 slår Livsmedelsverket larm att dioxin halten är fyra gånger högre än rekommenderat intag om man äter fisken en gång per vecka. 2002 införs lag om exportförbud av Östersjölax, men undantag för att sälja fisken lokalt och exportera till Finland och Lettland. Kommer verkligen kostråden att nå fram? Är svenska liv mindre värda än exempelvis franska? Men konsumenter måste varnas att barn och fertila kvinnor inte bör äta laxen. Ännu idag är ämnet hett omdebatterat i Europaparlamentet.

Trots exportförbudet väljer flera bolag att olagligt sälja Östersjölax. Drygt femton båtar säljer fisk till BFC, Blekingefiskarnas centralförening, som sedan exporterar till Frankrike. De har exporterat över 100 ton till Frankrike utan kostråd, bara cirka fem till tio procent säljs till Sverige. I Uppdrag granskning uttalar en fd säljare hos BFC att de reflekterade över att det är olagligt, men valde att fortsätta exportera. Ett av de franska företagen är Pecheries Nordiques, deras vd påstår att Östersjölax de importeras skickas till labb för att se hur höga halter dioxin fisken innehåller och godkänns innan den säljs. Livsmedelsverket tycker att deras tester låter opålitliga eftersom egna tester är dyrt, tar långt tid och laxen säljs färsk. Det finns snabbtester, men de är otillförlitliga. Pecheries Nordiques och andra bolag utsätter alltså ovetande konsumenter för hälsorisker och lurar folk. Även Hjälmarfisk i Göteborg exporterar fem ton till Danmark och fisk från Bottenviken exporteras 40 ton i flera led. Två av bolagen som nämns i programmet är åtalsanmälda.

Miljön&vardagen: Vi hoppas att media uppmärksammar debatten och Uppdrag gransknings reportage. Vi vill se hårdare regler och att undantagen av lagen om exportförbud tas bort. På lång sikt hoppas vi att fler satsningar av att få Östersjön renare och stoppa de faktorer som orsakar övergödning och algblomning så att vi i framtiden får ner halten dioxin märkbart. Någon typ av subvention/stöd för yrkesfiskare bör även tillsättas. Och sjöfartspolitiken bör uppmärksammas mer.


2 kommentarer:

  1. Kostråden gäller inte GRAVIDA och barn!!!!!

    De gäller barn och FERTILA kvinnor, det vill säga alla flickor och kvinnor som i framtiden kan skaffa barn!!!!!!!

    Dioxin och PCB lagras i kroppen under lång tid och förs över till fostret och senare till barnet vid amning. Sluta äta när man är gravid är för sent!!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant! Tack för din kommentar, vi kommer självklart åtgärda felet i inlägget.

      Radera