måndag 2 juni 2014

Chokladböngryta med pumpa och hirs från Green Kitchen Stories



Jag har fastnat för en härlig matblogg som även finns på Youtube med fantastiska vegetariska recept som jag vill tipsa om.

David och Luise som driver bloggen Green Kitchen Stories säger:
"Vi tycker att det behövs fler sunda vegetariska recept baserade på bra råvaror odlade på naturligt vis. Rätter som man mår bra av att äta och som ger kroppen all energi och näring den behöver. Därför startade vi bloggen Green Kitchen Stories. Nu i mars 2014 kommer också våra 100 bästa recept ut som bok.  Vi försöker inte omvandla alla till att bli vegetarianer men hoppas att fler människor kan inspireras till att äta mer grönt. Det mår vi alla bättre av. Vår jord också.”


Här är ett recept som jag ser fram emot att testa från Green  Kitchen Stories!



Chokladböngryta med pumpa och hirs

4 personer
Chokladgryta är en perfekt vegetarisk måltid att laga till många. Den brukar bli särskilt poppis hos barn när de får veta att den innehåller choklad (kakao)! Bönor, linser och kikärtor innehåller nyttigt vegetariskt protein och mycket fibrer. De är billiga och mättar mycket. Vill man göra den extra knaprig kan man också slänga i en handfull grovhackade valnötter.

Ingredienser:
3 dl hel hirs
6 dl vatten
2 msk olivolja, kokosolja eller ghee smör
2 gula lökar, finhackade
4 vitlökar, finhackade
1 tsk malen paprika
1 tsk torkad oregano
1 pumpa eller morot, skuren i tärningar
1 burk hela skalade tomater
½ liter vatten eller grönsaksbuljong
salt och peppar
450 g (½ liter) kokta vita bönor
1-2 msk kakao
1 handfull koriander eller persilja


Gör så här:
Häll hirsen i en sil och häll över kokande vatten för att få bort bitterämnen i skalet. Häll därefter hirsen i en gryta. Tillsätt vattnet, koka upp och låt koka under lock på svag värme i 10 minuter. Stäng av och låt eftersvälla i 15 minutter.

Fräs lök och vitlök i olja. Tillsätt paprika och oregano och rör om så att det inte bränns. Häll i pumpatärningarna och låt steka i några minuter. Tillsätt sedan tomat och vatten och låt koka på medel till svag värme i 35 minuter eller tills pumpan är mjuk. Tillsätt salt och peppar. Rör i bönor och kakao och smaka av med salt och peppar. Servera med färska kryddor och kokt hirs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar