fredag 22 mars 2013

Årets WWF Earth Hour-bakelse

Årets WWF Earth Hour-bakelse ett bakverk som verkligen har miljöperspektivet i fokus. Det är en bärpaj som man bakar på ugnens eftervärme under en timme (gärna under själva Earth Hour). Den 23 mars i år släcker man alltså inte bara lampan kl 20.30 – man släcker ugnen också.
Pajen är jordnära och opretentiös men smakar gudomligt gott i all enkelhet. Använd så mycket ekologiska ingredienser du kan när du bakar pajen.

Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak , middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström.

Mördegen består av stenmalt mjöl av ekologiska spannmål, ekologiska ägg, råsocker, havssalt och ekologiskt smör.

Fyllningen gör man med frukter och bär man har i sin frys. Ta ut bären/frukten från frysen dagen innan och lägg dem i en djup tallrik längst upp i kylen: På så sätt sparar man energi eftersom de frysta bären "avger" kyla och avlastar själva kylen. Andra ingredienser är mandlar, vanilj och citron (på citronen använder man både skalet och saften)

Du hittar receptet här: www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/earth-hour-bakelsen/1520697-earth-hour-bakelse-2013 

Sugen på att testa? Det är jag :) Lycka till med baket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar