söndag 3 mars 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi
Ett Sverige utan kärnkraft?

Energimyndigheten ska på eget initiativ starta en utredning om hur Sveriges energisystem kan komma att se ut i framtiden. Framför allt handlar det om att ta fram kunskap om vilka energikällor som på ett kostnadseffektivt sätt kan fylla luckan, om ingen vill investera i ny kärnkraft i Sverige, rapporterar Vetenskapsradion.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma är högst tveksam till att någon kommer vilja investera i ny kärnkraft i Sverige och frågan är alltså vad händer då, för det är ganska bråttom.

– Frågan är om det finns intressenter som är intresserade av att investera i ny kärnkraft i Sverige i dag? Det är avreglerad marknad och regeringen har sagt att det inte ska finnas några subventioner, så då pratar vi om 50-60 miljarder per reaktor, vi har tio reaktorer i Sverige och det blir 500-600 miljarder för att ersätta all gammal kärnkraft, frågan är om vi har den sortens intresse i investeringar i den storleksordningen. Så då är frågan som vi ställer oss, vad händer då? Vilka alternativ har vi?

Läs artikeln på Vetenskapsradions webbplats

Läs fler artiklar om Vetenskapsradions och Klotets granskning av kärnkraftens kostnader:

Atomnotan: Vetenskapsredaktionen granskar kärnkraftens kostnader

Dyrare kärnkraftsförsäkring är inte tillräcklig

Avgiften till kärnavfallsfonden kan behöva femfaldigas för att räcka till

Vattenfall tycker dagens avgift är rimlig

Vem ska betala kärnkraftens kostnader? Debatt mellan Lena Ek och Lise Nordin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar