söndag 27 oktober 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi


Svenska lägenheter använder mindre energiEnergianvändningen för uppvärmning och varmvatten per kvadratmeter i flerbostadshus och lokaler har minskat de senaste tio åren. Mellan åren 2002 och 2012 var minskningen 15 procent för flerbostadshus och 11 procent för lokaler. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.

I flerbostadshus med enbart fjärrvärme som uppvärmningsätt användes 149 kWh per kvadratmeter år 2012 för uppvärmning och varmvatten. År 2002 låg motsvarande siffra på 176 kWh per kvadratmeter vilket innebär en minskning med 27 kWh per kvadratmeter eller 15 procent. För lokalbyggnader var användningen 131 kWh per kvadratmeter 2012, respektive 147 kWh för 2002, vilket ger en minskning på elva procent.

Läs pressmeddelandet från Energimyndigheten

söndag 20 oktober 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi


”Även lägenheter borde få avdrag för egen elkraft”Regeringen föreslår ett skatteavdrag för de hushåll som sätter upp ett vindkraftverk på tomten eller solpaneler på taket. Men alla har inte denna möjlighet, eftersom de som bor i lägenhet varken har en egen tomt eller ett eget tak. För att systemet ska omfatta hushåll som bor i lägenhet krävs att man också kan få ett skatteavdrag om man producerar sin egen förnybara el genom att äga andelar i vindkraft och solkraft.

Det skriver representanter för Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Hyresgästföreningen, HSB, Sala-Heby solelförening, O2:s vindkraftskooperativ, Oberoende Elhandlare och Svensk Vindenergi i en debattartikel i Dagens Nyheter.

I Sverige är det bara cirka 30 
000 hushåll, mindre än en procent, som äger egen elproduktion, den absoluta merparten i form av andelsägd vindkraft. I Danmark och Tyskland är andelen ungefär åtta respektive elva gånger större.
Läs debattartikeln: ”Även lägenheter borde få avdrag för egen elkraft”

tisdag 15 oktober 2013

Salva på bivax och olja

Min granne kom över med lite egengjord salva på bivax och ekologiska oljor. Superlätt att göra enligt henne, luktar gott och är väldigt mjukgörande. Ett bra tips som även jag vill prova! Kanske ni också?!

Kika in på hennes blogg http://carrof.se/2013/10/10/salva-pa-bivax-och-olja/ för att läsa mer och för recept.

Föroreningar ökar risk för gravida

I dagens DN hittar du artikeln "Föroreningar ökar risk för låg vikt hos nyfödda". Gravida som andas in luftföroreningar har stor risk för att föda barn med låg födelsevikt. Det som är skrämmande att det även gäller för nivåer långt under EUs gränsvärden. Fler nyfödda väger mindre än 2,5kg efter en normallång graviditet när halten småpartiklar i luften ökar. Man kan jämföra det med riskerna med rökning under graviditeten. Låg födelsevikt ökar risken för dödsfall i samband med födseln, luftvägssymptom, sänkt lungfunktion och hjärt- & kärlsjukdomar.

Det är sjukt att allt fler studier visar på att luftföroreningar, giftiga leksaker och oekologisk mat påverkar ditt barn negativt. Astma, allergier, fler sjukdagar etc. Men det finns fortfarande många föräldrar som inte vill ta till sig information och inte tar det seriöst. Ni föräldrar som rynkar på näsan till artiklar som liknar DNs, tycker att det är överdrivet och känner att ekologiska varor bara är "onödigt dyrt", men har hittat till vår blogg. Det är en bra början och ni är precis vår målgrupp! Ställ er frågan: skulle ni röka under graviditeten? är ert/era barn det viktigaste ni har? Gör såhär för att göra små förändringar idag som genererar stora resultat på långsikt.

1. Börja med att byta ut bananer, bär, vindruvor, kött, potatis & mejeriprodukter till ekologisk. Blir det för dyrt för din budget, prioritera att dina barn äter ekologiskt.
2. Laga mycket själv istället för halvfabrikat. Här kan du tom tjäna pengar! Köper du säsongsbaserade  varor, gör din buljong själv av gammalt avkok & frys in eller klassikern gör egen barnmat och frys in i iskuber.
3. Köp kläder, skor & leksaker 2hand eller välj miljövänliga material t ex organisk bomull, hemp, miljövänligare plast, träleksaker etc.
4. Se över vad produkterna som dina barn använder egentligen innehåller. Många babywipes får bort vinfläckar och med de starka kemikalierna torkar du dina barn med. Se till att de är miljömärkta och prioritera de produkter som stannar längst på huden och inte tvättas av direkt.
5. Lär dina barn om miljö. Varför äter vi ekologiskt, bilar släpper ut mer avgaser än tåg, vad händer med avgaserna, vilka leksaker är bäst.. Hur du som föräldrar introducerar en sak är egentligen grunden för barnets åsikt. Det är fantastiskt med barn! Det finns många spel, youtube klipp & videofilmer för barn om miljö.

söndag 13 oktober 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

Myter hinder för att nå en hållbar konsumtion Seglivade missuppfattningar om konsumentbeteenden har permanentats i samtalen om hållbar konsumtion. Myterna står i vägen för en hållbar samhällsutveckling. Det menar forskare, som på uppdrag av Nordiska ministerrådets, har analyserat internationell forskning i konsumentbeteenden, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Det gäller att ta det här på allvar, myterna behöver skingras om vi ska nå framgång i vårt arbete för en hållbar konsumtion, säger Eva Ahlner på Naturvårdsverket. Det är viktigt att beslutsfattare blir medvetna om myterna och inte låter dem styra i beslutsfattandet.

Läs pressmeddelandet från Naturvårdsverket

Läs policy-sammandraget "Förbättra nordiskt beslutsfattande genom att skingra myter om hållbar konsumtion" (pdf)

torsdag 10 oktober 2013

Färdigt syprojekt

Majas snurrklänning är äntligen färdig!

Men jag måste erkänna att det inte är min förtjänst utan min mammas... mitt och Majas syprojekt blev istället mormors syprojekt. Vi orkade inte. Men lika glad för det är Maja som äntligen har sin efterlängtade rosalila snurrklänning med spets och knappar i ryggen. Det är en härlig känsla att tillverka något själv.

Här modellar hon glatt för mig för att visa kjolens vidd och snurrkapacitet. 


Tidigare blogginlägg om vårt syprojekt:




onsdag 9 oktober 2013

Eco-now mässa

Ses vi på Eco-now mässan på lördag? Kl:11-17 på Münchenbryggeriet vid Maria torget, Södermalm. Det kostar bara 20kr för studenter och 100kr ordinariepris om du förköper biljetter resp 40kr och 120kr i dörren. Jag kommer vara där, representera Miljön&vardagen och självklart blogga från och efter mässan.

Förra veckan var jag på Eget företag mässan i Älvsjö med min bästavän som är entreprenör. Det var en givande mässa! Vi gick på flera seminarier, gick runt på mässan och fick bra tips. Bästa banken, bokföringssystem, skatter, hur man lyckas få banklån som egen företagare (vilket är väldigt svårt idag) etc.

För mer information om Eco-now mässan se deras hemsida

söndag 6 oktober 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat & Energi

Varannan vill ha bilfritt city

Mer än 6 av 10 stockholmare, 64 procent, störs av trängseln i Stockholms innerstad och hälften vill att politikerna på lång sikt ska jobba för en bilfri innerstad. Det visar Novus opinionsundersökning som Veidekke lät göra i samband med att president Obama besökte Stockholm.

Veidekke storsatsar på visionen om en kraftig minskning av bilar i staden och vill dra ner såväl vägar som parkeringsplatser under jord, rapporterar SVT.

– På senaste åren har man sett en attitydförskjutning, att människor prioriterar god miljö och hälsa. Den här opinionsundersökningen visar också att stockholmare är beredda att tänka nytt, säger Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke, till SVT.

Läs Veidekkes pressmeddelande, Novusundersökningen och Veidekkes vision om ett grönt Stockholm

Se inslaget på SVT: Varannan vill ha bilfritt city

fredag 4 oktober 2013

Blog Awards 2013

Miljön&vardagen är nominerade - rösta på oss!
badge_compricer_miljo_195x195.png Miljö är viktigt när det kommer till el, Compricer hjälper dig jämföra elpriser och välja grön el.