måndag 26 januari 2015

Spara pengar

Många har någon typ av "spara pengar" mål för året. Här kommer första delen i hur du kan göra smarta förändringar till en bättre ekonomi.

1. Jag hörde en konversation där en mamma inte visste skillnad på ett fondkonto och ett sparkonto. Hon sparar 100kr/månad/barn, men har ingen aning om vilken sparform varje konto är eller vilken ränta hon har på sina sparkonton. De sparkonton hon har var hos sin bank där räntan nästan är obefintlig. Så läs på för kunskap är makt, du behöver inte bli sparekonom, men ha koll på basbegrepp och på din ekonomiska situation.

2. Flytta ditt sparande till ett investeringssparkonto (ISK). Fördelen med ett ISK-konto är att det beskattas efter ränteläget så nu är skatten nästan obefintlig och även om räntan går upp är skatten lägre än på ett vanligt sparkonto. Det gamla sättet att spara beskattas med 30% av vinsten medan ett ISK-konto skattas med 0.27% per år av kapitalets värde. Skillnaden är väldigt stor med andra ord! En annan fördel är att du slipper fondskatten som tas ut på den vanliga typen av fondkonto.

3. Vill du inte ha ett investeringssparkonto kan du jämföra de olika sparräntorna. Jag rekommenderar varmt Bluestep finance 30dagar flex som ligger på 1.6% vilket är bra i dagsläget. Bluestep har statlig insättningsgaranti vilket betyder att även om banken går i konkurs är du garanterad att få dina pengar tillbaka (upp till ett visst belopp). Ett flex konto innebär att det är rörlig ränta, räntan kan komma ändras och 30 dagar betyder att det tar 30 dagar att få ut den summan du vill ta ut från att du beviljar uttaget.

4. Sluta spara till pension via pensionsförsäkring eller IPS-konto. Avdraget minskade kraftigt under 2015 för att sedan tas bort helt 2016 vilket betyder att du inte kommer få avdrag på deklarationen som förut. Den dagen du tar ut pengarna kommer de istället att beskattas som inkomst. Välj hellre att spara till pensionen i ett ISK-konto eller att amortera på lånen. 

5. Gå igenom din ekonomi ordentligt! 
- Printa ut ditt kontoutdrag för 2-4månader, markera med olika färger för olika kategorier. Vad kan du skära ner på? Hur mycket fikar och shoppar du egentligen för varje månad? Kan du göra något åt dina fasta kostnader? (köpa månadskort för en längre period istället, byta till ett billigare gym, måste du ha spotify etc.)
- Betala räkningarna först, spara minst 20% av din lön varje månad, lägg undan pengar till din matbudget och sedan se hur mycket pengar du har kvar. Hur ser månaden ut, vad kommer jag behöva pengar till, behöver jag köpa något och är det verkligen nödvändigt. Gör upp en sparsam nöjes och shopping budget. 
- Istället för att tänka den här saken "kostar bara", räkna ut hur mycket saken kostar procentuellt till din budget. Ex. shoppingbudget är 1000kr och du vill köpa en klänning för 200kr då är det 20% av din budget. 20% låter mer än 200kr. 
- Spara i olika kategorier. Ex. "semester", "jul" (det är jul en gång varje år, du vet ungefär hur många du ska köpa julklappar till, lägg upp en budget och beräkna hur mycket du behöver lägga undan per månad), "pension", "barn", "buffert" etc. Alla bör ha minst 3 månadslöner i buffert för nödfall (sjukdom, kylskåpet går sönder etc.)

6. Idag har bankerna väldigt höga marginaler på sina låneräntor. Visst har du kanske fått längre ränta, nöj dig inte utan förhandla. Men vänj dig inte vid lägre räntor, var förberedd att din bolåneränta kan stiga 4-5%. Så amortera och spara till en kommande höjning. 

7. Se över dina försäkringar. Många har flera försäkringar för samma saker, ibland höjer försäkringsbolaget efter den premie du tecknade vid (ring upp och frågesätt) och jämför olika försäkringsbolag. Studenter har bra rabatter, jag rekommenderar Moderna försäkringar via Ica banken. Får du erbjudande från ett försäkringsbolag där du måste ringa upp för att tacka nej är det ett oseriöst bolag. Jag har själv råkat ut för det.. 

8. Bastips och kunskaper om aktier & fonder. Avanza (mini) har 1kr i courtage (avgift per köp) där köpet understiger 400kr på Stockholmsbörsen och First North. Det är väldigt bra. Investera i bolag du förstår. Ex. är du bra en viss typ av marknad, mina första aktier investerade jag i bolag när de hade designersamarbeten (Lana del Rey för Mulberry group eller Victor & Rolf för H&M), ser du att ett märke är extremt populärt etc. Fonder med låg ränta och indexfonder är bra alternativ. Kolla Avanza zero som är Sveriges första fond utan avgifter. 

Del 2 "Spara pengar och miljön" kommer imorgon.

söndag 25 januari 2015

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat & Energi




2014 varmaste året någonsin
Enligt den amerikanska myndigheten NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) blev förra året 0,7 grader varmare än snittet för hela 1990-talet, skriver SVT Nyheter. Det gör 2014 till det varmaste året sedan mätningarna inleddes 1880.

– Jorden är varmare nu än den har varit någon gång under de senaste 100 åren, sannolikt även de senaste 5 000, säger Jennifer Francis, klimatforskare vid Rutgers University, enligt Aftonbladet.

Läs SVT:s artikel

Läs Aftonbladets artikel

Titta på temperaturkarta över Sverige för 2014 på SMHI:s hemsida

fredag 23 januari 2015

Nytt år

Välkommen till ett nytt år med Miljön&vardagen! Nytt år innebär nya möjligheter! Hoppas att alla läsare mår bra och är lika taggad på ett nytt år som vi är. Nu lämnar vi alla motgångar och negativet från år 2014 bakom oss. Jag börjar alltid varje år med att sätta mål för året och har åsikten att mål gynnar den personliga utvecklingen. Förra året var helt ärligt mitt sämsta år, både privat och karriärmässigt, så jag är väldigt taggad på att sätta nya mål och kämpa för att nå dem. En av de bästa känslorna är när man i slutet av året tar fram sin mållista, reflekterar över varje punkt och ser att man har lyckats med majoriteten/alla punkter. Har du också haft ett dåligt år? Känner du hellre att du vill gå i ide och inte har någon energi? Låt dig vara ledsen cirka en vecka för att sedan sätta upp mål och kämpa på att nå dem. Det kommer inte vara lätt, det kommer krävas att du lägger ner mycket tid (betydligt mer än du räknar med) och bortprioriterar roliga aktiviteter. Men när du har lyckats att bygga upp en grund och kommit in i dina rutiner kommer det att bli lättare. Det här året handlar just om att bygga upp en grund, komma i kapp helt och få in mina gamla rutiner ordentligt igen. Tips: sätt upp delmål, deadlines, prioritera dina mål och försök att tänka realistiskt, men behåll ett drömmande (lite för högt) mål. Just mitt drömmande mål är att få in alla rutiner och timmar som krävs för att klara samtliga mål på dygnets få timmar. Förut klarade jag mig på 5-6h sömn per natt när jag var som mest aktiv och konstigt nog hade jag mest energi då.

Mina mål:
1. Utbildning
2. Spara pengar
- insats till en lägenhet
- öka på mitt buffertkonto
- lära mig mer om aktier, fonder & investera
3. Träna
- gå ner 7kg
- sänka tiden på milen
- börja en svensk tjejklassiker (Vansbrosimmet, Vätternrundan & Lidingöloppet)
4. Utveckla Miljön&vardagen & fler läsare
5. Gå utanför min komfortzon
- grönt klätterkort etc.

För Miljön&vardagen innebär år 2015 bland annat fler inlägg, mer uppdatering, ny kategori "Inspiration" och fortsatt utveckling på twitter. Följ oss gärna på twitter (@miljonvardagen) där vi är väldigt aktiva. Vi länkar dagligen intressanta länkar, retweetar intressant information och skriver om saker i vår vårdag. Nu kör vi!

söndag 18 januari 2015

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat & Energi


2014 – rekordår för vindkraft
Under förra året installerades 396 nya vindkraftverk i Sverige, med en samlad effekt om 1 050 MW, vilket är nytt utbyggnadsrekord. Sammanlagt uppgick den samlade vindelen till 11,5 terawattimmar, vilket motsvarar 8 procent av den svenska elanvändningen enligt ny statistik från Svensk Vindenergi.

Men även i Danmark, Tyskland och Storbritannien slog vindkraften olika rekord 2014, enligt Vindkraftsnyheter.se. 39,1 procent av Danmarks el kom från vindkraft 2014 med januari som toppmånad då hela 61,7 procent av elkonsumtionen kom från vindkraft.

I Storbritannien ökade elproduktionen från vindkraft med 15 procent under året, och i Tyskland var december en rekordmånad då vindkraften levererade 8,9 terawattimmar.

Läs om det svenska vindkraftsrekordet i pressmeddelandet från Svensk Vindenergi

Läs om övriga länders rekord på Vindkraftnyheter.se