torsdag 22 november 2012

Julklappsguide

Jag älskar att köpa julklappar och är nästan färdig redan med årets klappjakt. Många tycker det är svårt att hitta de perfekta presenterna, speciellt till pojkvännen/sambon.

Barn: Kläder, mjuka paket är roligare än man tror. Second hand är inte bara miljövänligt utan perfekta när barnen växer så det knakar. Minimojs är en guldgruva! Blocket är inte heller så dumt, många dyrare plagg som Hunter & UGGs skor, skaljackor etc.

Skor: Ett par riktigt bra skor. Snygga UGGs och Hunter till ära, men ett par Ecco skor med Gortex och varmfoder slår alla skor! Det har varit en miljödebatt om Gortex membranens miljöpåverkan, men den största påverkan är när skorna kastas (läs bränns upp) då de farliga ämnena frigörs. Gortex är guld värt för barn som älskar att hoppa i vattenpölar och rulla runt i snön.
Tips 1: En sko ska vara ca 1cm större än vad foten är, på barn ska den vara 1.5-2. Ta 2 och lägg i en ull/fleece sula så har de något att växa i. En sula gör den varmare, är billiga till barn och lätt att plocka bort till nästa vinter. De extra cirka 50kronorna sparar dig flera hundra året därpå.
Tips 2: Impregnera skorna även fast det är Gortex, det är ett membran som sitter imellan lagerna. Det är 100% vattensäkert mot fötterna, men utsidan på skon blir fortfarande smutsiga/saltfläckar.
Tips 3: Ta vara på kuponger/clubkort/reor. Exempelvis Nilsongroup (Dinsko,Ecco, Nilson, Jerns, Skopunkten & Radical Sports) clubkort är helt kostnadsfritt, kortlöst (går på leget), fungerar bara som bonuskort och tada använda som ett familjekort. Fyra familjemedlemmar på samma kort plus procentrabatterna som är ibland, du kan tjäna mycket pengar.
Tips 4: Bra vinterskor för barn säljer smör på Blocket, du kan lätt få tillbaka 50% av nypris. Så ta hand om de väl och öppna ögorna för reor/outlet shoppar (Barkaby Outlet har Ecco Gortex för 40% billigare) och ingen på Blocket vet att det är reafynd.

Presenter man lär sig av: Spel, "lär dig läsa/skriva/räkna" böcker, böcker etc. Barn är lätta att påverka, hur du som förälder presenterar böckerna "oj har du fått en bok, jag vill också ha en får mamma låna den. Ska vi läsa ikväll? Det här är ju den roligaste leksaken.." spelar stor roll. Allt handlar om inställning!

Presenter i övrigt: Second hand fynd, bra basplagg, Blocket, antikvariat och baka. Jag ska baka saffransbiskotti till alla vuxna i min släkt. Återanvänd en gammalburk (jag har tyvärr köpt nya billiga glasburkar från IKEA) och sätt ett sött sidenband runt.

Mina bästa second hand butiker: Fru/Herr Judith, Antikvariat Kallhäll centrum i järfälla, Beyond Retro Drottninggatan, Myrorna Sundbyberg.

Sambo: Bra basplagg! Skärp, tröjor i lammull, skor, skoblock av cederträ, lädersulor, halsduk, skinnhandskar, slips/fluga (just to make sur - färdigknytna är bara okej på barn), skjortor, produkter, klocka.
Tips 1: NK (visst är det jäkligt overprice, men lär man sig hitta så är det bra. Jag har köpt halsduk för 300kr, skärp 300kr..), Ströms (butiken som bokstavligen har allt, samma sak här och håll utkik efter reor), Brothers kan ha bra basplagg, The shirt factory, Bulldog produkter (bra startkitt för 249kr på kicks, miljömärkt hudvård för herrar).
Tips 2: Herr Judith, de har öppnar en popupstore vid Odenplan. Jag är på jakt efter en portfölj.
Tips 3: Upplevelser! Vin/ost/choklad provning, massage, spa etc. Det behöver inte vara köpt heller utan kan vara hemmagjort. Köp ett gott vin, laga en middag, köp massageolja och tänd ljus. Sanningen är att upplevelse företag som liveit ofta gör det dyrare, speciellt om du har studentrabatter eller liknande.
Tips 4: Kärleksbrev! Underskattat, det räddar vilken present som helst och är de bästa presenterna jag någonsin har fått.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar