söndag 7 april 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi
Möjliggör för alla hushåll att äga sin elproduktion
”Sverige halkar efter andra länder när det gäller hur många hushåll som äger sin elproduktion, exempelvis i form av vindkraftandelar eller solceller. Regeringens kommande förslag om så kallad nettodebitering bör inte bara inkludera förnybar elproduktion i anslutning till den egna bostaden, utan också hushållens andelsägande av solceller och vindkraft. Det skulle möjliggöra även för hushåll som bor i lägenhet, att äga sin egen elproduktion och samtidigt bidra till ett förnybart och klimatsmart elsystem.”

Detta förslag framförs i en debattartikel i Svenska Dagbladet av Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Hyresgästföreningens Riksförbund, HSB Riksförbund, Svensk Vindenergi, Svensk Solenergi, Sala-Heby solelförening, vindkraftskooperativet O2 och Oberoende Elhandlare.

I Danmark äger cirka 120 000 hushåll sin egen elproduktion genom solceller eller vindkraftverk, i Tyskland cirka 2,5 miljoner. Men i Sverige är det mindre än 30 000 hushåll som äger sin egen elproduktion, den absoluta merparten via andelsägd vindkraft. Det betyder att andelen hushåll som äger sin förnybara elproduktion är ungefär åtta respektive elva gånger större i Danmark och Tyskland än i Sverige. Undertecknarna uppmanar allianspartierna och den politiska oppositionen: ”Ge alla hushåll likartade möjligheter att stärka sin ställning på elmarknaden, genom att ta kontroll över och producera sin egen förnybara el!”

Läs debattartikeln i Svenska Dagbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar