onsdag 25 mars 2015

Björkvatten

Vårt björkvatten
För första gången tar vi björkvatten (sav) från en björk på vår tomt. Barnen gillar vattnet och det är fullt med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det började med att vi köpte björkvatten på flaska när vi var i centrum och de var akut törstiga. Barnen älskade det och ville efter det köpa mera. Jag kom då på att vi kan fixa det själva gratis då vi har flera björkar på vår tomt :) Vi borrade i en björk för drygt två veckor sedan. Idag borrade vi i en till för vattnet går åt! Vi har borrat med en borr som är ca 0,5 cm. Lagom stort för att kunna få in ett sugrör men inte för stort så att vi skadar björken. Det är viktigt att täta hålet efter sig också för att trädet inte ska få röta. Trots att det är ett ganska litet hål och vår sugrörskonstruktion inte är den bästa så droppar det på bra. Jag har satt ihop två sugrör och stoppat ner dem i en platsflaska och tejpat fast. Ska fundera över hur jag kan fixa något bättre nästa år. För detta var kul, gott och nyttigt! Vi hade tyvärr inte heller så många petplaskor så här på bilden nedan var jag tvungen att ta ett dricksglas också. Då ser ni även bättre att det droppar på bra. Man ska helst inte använda glas då det kan frysa och spricka vid frostnätter så petflaskor är bäst. Jag ska även testa att skära av en gren och låta saven droppa ner i en flaska.




Savtappning är en gammal svensk tradition som kom att bli vanlig under 1700- och 1800-talet. Björksaven var förr ett viktigt vitamintillskott på vårvintern. Björksaven innehåller, förutom vatten, främst kalium, kalcium, magnesium och socker.
Tappning av björksav ingår inte i allemansrätten.
Björksav måste tappas under en viss tid av året, beroende på art och geografi. Generellt sett mellan vinterns uppbrott och knoppsprickningen på våren, när saven stiger som mest intensivt, vilket betyder ungefär en månads tid. Efter knoppsprickningen brukar saven få en bitter smak.
En liten björk (stammens diameter ca 15 cm) kan producera upp till 5 liter sav per dag, ett större träd (diameter 30 cm) upp till 15 liter per dygn. Det är emellertid bara en liten del av detta som kan samlas in, om man inte vill skada trädet.
Färsk björksav är mycket ömtålig. Även kyld, så håller den sig bara upp till 2-5 dagar. Hållbarheten kan förlängas genom infrysning eller pastörisering, men pastörisering förstör en del ingredienser och kan förändra smaken av produkten.
Hämtat från: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar