tisdag 14 juli 2015

Vaniljsås/Creme anglaise

Vaniljsås kan vara lite knepigt att göra, men med tålamod och övning blir det en hitt! Passar till pajer, rabarberkompott eller som lager i en klassisk tårta. Lycka till!

Ingredienser
1 vaniljstång (gärna ekologisk, blir stor smakskillnad)
2.5 dl mjölk (gärna röd mjölk)
1.5 dl grädde
4 äggulor 
1 dl strösocker

Gör så här:
1. Vispa ihop äggulorna och sockret till det blir riktigt poröst (vit yta & gärna fluffigt).
2. Dela och skrapa ut vaniljstången. Koka ihop det (lägga även i stången) med grädde och mjölk. Ta bort från plattan när det precis har börjat koka. Ta bort stängerna.
3. Häll det sakta i en tunn stråle i ägg och sockret medan du rör om hela tiden.
4. Koka upp igen, sakta på låg temeratur och rör om hela tiden till krämen blir 81 grader (80-82 grader, jag brukar alltid köra på 81 grader med hjälp av en termometer).
5. Ta bort från plattan direkt och sila ner krämen i en bunke. Låt den antingen vila övertäkt i kylen eller servera direkt.

Tips: Se till att ha all utrustning redo innan du börjar. För mer smak koka ihop mjölk, grädde och vaniljstången kvällen innan. Sedan kokar du upp den igen som vanligt dagen efter.  Har du ingen termometer så kan du röra med en träslev, ta upp den, dra med en sked på baksidan och rinner spåret ihop är såsen inte klar. Se till att röra hela tiden och gör alla steg långsamt annars är risken att äggen koagulerar. Det är viktigt att såsen tas bort direkt från plattan när den är klar och förs över i en bunke, om den står kvar på plattan blir den för varm och kommer att skära sig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar