fredag 27 februari 2015
Köttskatt i fokus
tisdag 24 februari 2015
Härliga sportlov!
För många har sportlovet precis börjat - hoppas ni får en härlig vecka!
Vi hade sportlov förra veckan och har gjort massa kul! Framförallt är jag glad över att alla har varit friska. Det finns mycket att göra på hemmaplan till en relativt billig peng. Vi spenderade hela lovet hos mormor. Vi var bjudna på bröllop och passade på att stanna kvar efter det.
1000-bitars Disneypussel |
Äventyrsbad |
En geting |
Hemmagjorda konfettismällare på bröllop |
Ägg- och glutenfria semlor |
Slalom i Romme |
Med egen skidutrustning och matsäck blir två dagar i Romme Alpin inte speciellt dyrt. Barn under 8 år har dessutom gratis skipass.
Slalom i Romme |
måndag 23 februari 2015
Ny läcka i Fukushima
Köttfri måndag
Ingredienser: (3st stora portioner)
Pasta (vi använde ett paket färsk pasta med spenat)
1 paket quornbitar
Ca 4msk pesto
1 msk smör
1dl grädde
0.5 vitlöksklyfta
1dl mjölk
4 stora champinjoner
2 tomater
0.5 gullök
Salt & peppar efter behag
Mozzarella & balsamico
Gör så här: Stek quornbitarna. Hacka och stek champinjoner, tomater och lök i smör. Vispa ihop grädde, mjölk, pesto och pressa över vitlöksklyftan. Häll i grönsakerna och quornbitarna i såsen. Salta och peppra. Koka pastan. Servera med mozzarella och balsamico.
Start av odlingssäsong
I år har vi sått två olika sorters tomater, gurka och paprika. Vattenmelon och chili. Jag fick även papegojblomma och palmfrön från Spanien av min syster i julklapp som vi har sått. Ska bli spännande och se hur det kommer att växa. Vi började mycket tidigare i år (mitten av februari) jämfört med förra året (mars-april) och jag har inte investerat i någon växtlampa. Men jag fortsätter min odlingsresa med att testa mig fram!
Efter en vecka har tomaterna kommit upp |
Äntligen dags att så! |
söndag 22 februari 2015
Veckans klimatnyhet
Kortare vintrar med mindre snö
Antalet dagar med snötäcke har blivit färre. Det enligt en rapport från SMHI där snötäckets djup och utbredning de senaste åren undersökts. Trenden är att vi går mot varmare vintrar med mindre snö, skriver Dala-Demokraten.
Rapporten Snödjup i Sverige från SMHI ger en beskrivning av snöförhållanden i Sverige. När man jämfört vintrar under perioden 1961-1990 med 1991-2014 så har vinterns största snödjup minskat i nästan hela landet utom i nordligaste Norrland.
– Men snön varierar ju från vinter till vinter. Vi kan få snörika vintrar även i dag, i år slås det till exempel snörekord i Luleå. Men den långsiktiga trenden går mot att det blir mindre snö, säger Lennart Wern på SMHI, som står bakom rapporten.
Läs artikeln i Dala-Demokraten
Se inslag från SVT Östnytt
Läs rapporten från SMHI
torsdag 19 februari 2015
Du har visst råd med ekologiskt
Butiker som är bra på ekologiskt ska uppmärksammas! I måndags var jag på Ica Supermarket (Järfälla) och slogs av vilket bra miljötänk den butiken har. Har länge uppskattat Icas miljötänk och deras EVM "Ica Eko". I fruktdisken har de samlat i hop alla ekologiska varor i en sektion och det var väldigt bra priser på ekologiskt. Exempelvis kostar en ekologisk citron 6.90 medan en icke ekologisk kostar 10.90. Ett bra exempel som tar död på myten "jag har inte råd att handla ekologiskt", vilket jag ofta får höra.
De hade även små marginaler mellan ekologiska och konventionella mejeriprodukter. De har ett större utbud av Urtekram (eko skönhetsprodukter, se bloggarkiv) och ekologiskt & fairtrade godis. Det var samma pris för ekologiskt och konventionellt kaffe. De hade även två stora hyllor och ska utöka med ytterligare en av ekologiska produkter från bland annat Kung Markatta, Urtekram och Rene Voltaire.
Hoppas flera butiker hänger på ekovågen och att vi tar död på myten "jag har inte råd med ekologiskt". Mycket handlar om att vara uppmärksam & jämföra priser, kanske köpa något med sämre datum som du kommer att hinna äta upp, vara prismedveten & ha koll på kampanjer och prioritera. Har du en tajt matbudget så planera och prioritera de varor som har störst miljöpåverkan och är farligast för din kropp.
söndag 15 februari 2015
Veckans klimatnyhet
Klimatförhandlare skjuter svårigheterna framför sig
I dag avslutas en veckas klimatförhandlingar i Genève. Målet har varit att ta fram en text som kan fungera som utkast till ett Parisavtal och som bas till fortsatta förhandlingar i Bonn i juni.
För ovanlighetens skull har förhandlingarna till synes gått snabbt och smidigt. Men enligt en kommentar i Miljörapporten av Daniel Engström Stenson på Fores beror det delvis på att många meningsskiljaktigheterna skjutits på framtiden. Förhandlingstexten är nu 86 sidor lång.
Läs förhandlingstexten
Se den avslutande presskonferensen
Veckans klimatnyhet
Klimatförhandlare skjuter svårigheterna framför sig
I dag avslutas en veckas klimatförhandlingar i Genève. Målet har varit att ta fram en text som kan fungera som utkast till ett Parisavtal och som bas till fortsatta förhandlingar i Bonn i juni.
För ovanlighetens skull har förhandlingarna till synes gått snabbt och smidigt. Men enligt en kommentar i Miljörapporten av Daniel Engström Stenson på Fores beror det delvis på att många meningsskiljaktigheterna skjutits på framtiden. Förhandlingstexten är nu 86 sidor lång.
Läs förhandlingstexten
Se den avslutande presskonferensen
söndag 8 februari 2015
Veckans klimatnyhet
Miljardnota efter svenskt extremväder
Efter fjolårets svåra väderförhållanden står översvämningar för merparten av kostnaderna för anmälda försäkringsskador i Sverige, enligt en färsk sammanställning från Svensk Försäkring som Miljöaktuellt skriver om.
– Vi såg en kraftig ökning av översvämningsskador under 2014. Både antalet skador och kostnaderna var ungefär sex gånger högre än de två föregående åren, säger Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, försäkringsföretagens branschorganisation.
Läs artikeln i Miljöaktuellt
Läs pressmeddelande från Svensk Försäkring
söndag 1 februari 2015
Veckans klimatnyhet
Nyheten om rekordvarmt år skymmer den stora nyheten – havsuppvärmningen skenar
Den stora nyheten de senaste veckorna var att 2014 var det varmaste uppmätta året hittills. Men den större nyheten försvann – den globala uppvärmningen har pågått oförminskat de senaste åren, skriver Climate Progress.
90 procent av den mänskligt orsakade uppvärmningen tas upp av haven, och endast två procent av atmosfären. Det är en av orsakerna till att yttemperaturen inte stigit så mycket som förväntat, medan havstemperaturen och havsnivån har accelererat snabbare än modellerna förutspått.
Men den här värmebufferten i haven kan inte fortgå för evigt. Enligt Climate Progress kan vi inom kort få tillbaka en normal utväxling av temperatur mellan hav och atmosfär, vilket innebär att temperaturen snabbt kommer öka i atmosfären.
Läs artikeln hos Climate Progress
Läs även på The Guardian