söndag 29 mars 2015

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat & Energi


Global uppvärmning bromsar havsströmmarna – med potentiellt allvarliga konsekvenser
Enligt en ny studie i Nature Climate Change ser vi nu en inbromsning av den stora havscirkulationen som bland annat hjälper till att driva, den för oss livsviktiga, golfströmmen.

Golfströmmen, som förflyttar mer vatten än världens samtliga floder tillsammans, driver varmt vatten från Karibien nordöst ut mot norra Europa. Ännu längre norrut gör varmvattnet att kallare och saltare vatten sjunker, tack vare högre densitet, för att sedan på djupet färdas tillbaka söderut. Denna termohalina cirkulation spelar en betydande roll för klimatet eftersom den värmer Europa samtidigt som den för kallvatten tillbaka till tropikerna.

Men systemet har en stor svaghet. Det som får hela systemet att vända sig i Nordatlanten är det faktum att kallt och salt vatten har högre densitet än varmt vatten, och därmed sjunker. Om för mycket vatten i regionen smälter, exempelvis på Grönland, blir vattnet mindre salt och får därmed lägre densitet.

2013 förutspådde IPCC att havscirkulationen troligtvis skulle minska med mellan 11 och 34 procent detta århundrade, och vi ligger nu 2015 redan inom det spannet, enligt studien.

Läs artikel om nyheten hos Washington Post

Läs en blogg från en av forskarna som förklarar studien

Läs studien i Nature Climate Change

Se en video hos Nasa som åskådliggör den termohalina cirkulationen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar