onsdag 30 april 2014

Ekologiskt frukt och grönt

"Det är så onödigt dyrt", "Jag har inte råd", "Det är inte så farligt, spelar ingen roll" och "Vilken frukt är värst? Vad är viktigast att byta ut". Det är frågor och påståenden som jag hör ofta. Priset kommer oftast i första hand och inte vad det vi stoppar i oss gör med våra kroppar. I dag vet vi inte vad all bekämpningsmedel gör med våra kroppar, men att peta i oss frukt som tar långt tid att brytas ned och bryts ned på ett onaturligt sätt i komposten säger väll sig själv? Nu tänker jag försöka guida igenom frukt- och grönt diskarna och ta död på alla idiotiska påståenden!

Högst halter av bekämningsmedler - De frukter du bör undivika:
1. Vindruvor (96% av Livsmedelsverkets provet påträffade rester av bekämningsmedel)
2. Citrusfrukter (95% reser av bekämpningsmedel)
3. Äpplen (89%)
4. Päron (71%)
5. Bananer (67%)
Sedan bör du även tänka på arbetsvilkoren för producenterna, den giftiga miljö de bifinner sig som kan orsaka bland annat lungproblem och cancer. Även öka incitament till fler eko producenter och utvecklad teknik.

Ekologiska citrusfrukter säljs ofta i nät om 750g-1000g för samma kilopris som de oekologiska i lösvikt. Citroner brukar till och med vara billigare ekologisk, men de säljs i nät om 4-6st. Kivi, mango och många andra exotiska frukter är ofta billigare. Potatis brukar däremot vara nästan dubbelt så dyrt per kilo.
Mjölk och mejeriprodukter brukar det skilja ca 1kr/paket. Jag förtår att det är mycket för en barnfamilj, men välj då att byta ut andra produkter eller en del av er mjölkkonsumtion. Köttfärs ca 30kr/kg i marginal. Ett bra tips är att välja undermärken som ICAeko.

Prova en handling att bara köpa ekologisk frukt och grönsaker och jämför med dina föregående kvitton. Då kommer du se svart på vitt att ekologiskt inte alltid är dyrare utan kan ha samma pris eller  till och med billigare. I de få fallen ekologiskt är dyrare kan du se att det inte är speciellt storprisskillnad och fundera över vad du skulle lägga den lilla summan på istället som är värt det. När vi handlar mat för cirka 2000kr (majoritet ekologiskt) är det ungefär 130kr som blir vår marginal mellan eko och konventionella produkter. Det är i en biobiljett eller en lunch & kaffe. Då avstår jag gärna det för att äta ekologiskt och bidra till en grönare efterfrågan. Använd din konsumentmakt rätt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar