söndag 20 april 2014

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi


IPCC:s rapport: Bråttom att minska utsläppen om vi ska klara klimatmålen
Det krävs drastiska åtgärder och det är bråttom. Men det är fortfarande möjligt att begränsa uppvärmningen till två grader vid seklets slut enligt FN:s klimatpanels rapport som presenterades i söndags, skriver Dagens Nyheter.

Våra utsläpp av växthusgaser ökade snabbare mellan år 2000 och 2010 än under något av de tre föregående decennierna, trots alla försök att minska dem. Om ingen drastisk förändring sker kommer medeltemperaturen vid slutet av seklet att vara mellan tre och mer än fem grader högre än 1850, enligt klimatpanelen IPCC:s senaste rapport.

– Vi har endast några få år på oss att börja vidta åtgärder. Om vi fortsätter som nu fram till 2030 är det mycket osannolikt att vi sedan skulle kunna vända skutan och klara oss under två graders uppvärmning, säger Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet och en av rapportens huvudförfattare.

Läs artikeln i Dagens Nyheter

Läs rapporten från IPCC Working Group III

Läs eller lyssna på relaterat inslag i SR Vetenskapsradion ”Klimatlösningar måste byggas in i urbaniseringen”

DN Debatt: Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet: ”Det svenska exemplet visar vägen för världen”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar