söndag 6 april 2014

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

Delar av jorden obeboelig vid fyra graders ökning
Effekter av klimatförändringarna är tydliga och väldokumenterade på alla kontinenter och i haven. Det säger FN:s klimatpanel IPCC i sin senaste rapport, skriver Dagens Nyheter.

Rapporten handlar också om riskbedömningar inför framtiden, och utgår då från två mycket olika scenarier: ett där vi lyckas begränsa temperaturhöjningen vid seklets slut till två grader över medeltemperaturen för 150 år sedan och ett där temperaturen har stigit med fyra grader.

I det första fallet kan konsekvenserna av klimatförändringarna fortfarande vara hanterliga. Men vid en fyragradig temperaturökning kommer delar av planeten att bli obeboeliga under den varma årstiden. Dessutom talar rapporten om att hundratals miljoner människor vid kustområden kommer att drabbas av översvämningar och stormfloder.

– Det scenariot måste vi till varje pris undvika. Det är hela rapportens huvudbudskap, säger Lennart Olsson, professor i geografi vid Lunds universitet och en av rapportens författare.

Läs artikeln i Dagens Nyheter

Läs hela rapporten på IPCC:s hemsida

Relaterade artiklar

TV4 Nyheterna: IPCC målar upp dyster klimatprognos

Dagens Nyheter: V vill öka klimatbiståndet

Sveriges Radio Klotet: IPCC måste använda ett språk som når ända fram

Dagens Nyheter, kulturdebatt: Forskarna Anders Ekström och Henrik S Svensen: "Så skapar vi kunskap om framtidens katastrofer"

Svenska Dagbladet: "Vi vill kunna se våra barn i ögonen"

Sveriges Radio Ekot: Så påverkar klimatförändringarna Sverige

Göteborgs-Posten, debatt: Anders Wejryd, ärkebiskop Svenska kyrkan och Yeb Sano, klimatkommissionär Filippinerna: "Sluta med galenskapen och ta ansvar för klimatet"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar