lördag 4 augusti 2012

Mat

EnergirådgivningenSmå förändringar i din vardag kan gynna både din ekonomi och planeten. Energi- och klimatrådgivningen har många bra tips. Här kommer några om maten.

Vi har tidigare bloggat om bostaden http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/06/bostaden.html

Maten står för ungefär en fjärdedel av hushållens klimatpåverkan och genom att välja klimatsmart mat kan du göra stor skillnad. Dessutom kan det göra matlagningen lite mer omväxlande.

Du minskar din klimatpåverkan genom att äta mer grönsaker och mindre kött. En bra grundregel är att äta mer säsongsbetonat. Om du ändå vill köpa importerad frukt och grönt, undvik grödor odlade i växthus som värms av fossila bränslen. Grövre grönsaker som morot, vitkål och palsternacka är betydligt klimatsmartare än bladsallad, tomat och gurka. Klimatpåverkan från ris är stor då det odlas under vatten och nedbrytningen av växtdelarna bildar metangas. Bra ersättningar för ris är bovete, dinkelvete och mathavre.

Minska proteinmängden

Vi får i oss 70 procent mer protein än vad vi behöver. Genom att minska proteinmängden och  välja klimatsmartare proteinkällor minskar vi utsläppen. Använd kött som ett tillbehör och välj då ekologisk kyckling eller naturbeteskött av nöt och lamm för att bibehålla de öppna hagarna. Viltkött är bättre än kött från tamboskap. Musslor är utmärkt klimatsmart mat. Däremot är jätteräkor riktiga miljöbovar.

Visste du att...

Ärtor och bönor kan minska utsläppen av växthusgaser. Orsaken är att baljväxter bidrar till att binda kol i marken. De kräver inte heller kvävegödsling vilket minskar förbrukningen av fossila bränslen med 35–60 procent jämfört med många andra grödor. Baljväxter är även användbara till biobränsle.  Genom att låta vårt proteinintag till större del komma från baljväxterna kan vi göra stora klimatvinster.

Läs mer på: http://www.energiradgivningen.se/sites/default/files/gemensam/pdf-filer/Klimatbroschyren_2012.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar