lördag 17 november 2012

Kött och klimat - dina val påverkar!

Nästan en tredjedel av hushållets klimatpåverkan kommer från maten och den största delen kommer från köttkonsumtionen. Uppfödningen av djur står globalt för hela 18 procent av utsläppen av växthusgaser. Det är mer än trafiken globalt. Lyckligtvis är det enkelt att få ner utsläppen från maten, utan att det behöver vara krångligt eller dyrt. Att äta mindre kött och vara noga med val av kött minskar matens klimatpåverkan och ökar naturens möjlighet att klara av klimatförändringarna.  

 
 


Vi har av olika anledningar valt att inte enbart äta vegetarianskt i vår familj men tänker på att när vi äter kött att det ska vara lokalproducerat och ekologiskt. I veckan fick vi en köttleverans från en ekologisk gård inte långt bort från oss. Otroligt fint och prisvärt kalvkött. Färdigstyckat och färdigmalet och väl uppmärkt. Det tog mig några timmar en kväll att paketera och frysa in. Men nu har vi ekologiskt kött för hela 2013.

Ett tips är att kontakta lokala bönder för att köpa kött och med fördel de ekologiska. De säljer ofta köttlådor med 1/4 eller 1/2 djur på ca 20-40 kg (kommer utan ben om man inte ber om de). Priset varierar så klart beroende på vad det är för kött men brukar ligga runt 100 kg. Köttlådorna innehåller allt från filé till färs.

Vegetarisk mat

Varje kötträtt som byts ut mot en vegetarisk rätt, mer än halverar måltidens klimatpåverkan. Kikärtor står, exempelvis, endast för växthusgaser som motsvarar 5 – 10 procent av utsläppen från motsvarande mängd nötkött. Livsmedelsverket rekommenderar en halv deciliter kokta ärtor, bönor eller linser per dag. Idag äter svensken i genomsnitt en tredjedel av den mängden.

KRAV-märkt och ekologiskt

Ekologiskt kött minskar spridningen av kemikalier och ger större livsutrymme för växter och djur. I och omkring ett ekologiskt jordbruk finns cirka 30 procent fler växter, fåglar och insekter än vid konventionell odling. Djuren har större möjligheter att få utlopp för sina naturliga beteenden. En stor del av djurens foder består av gräs och gödseln tas noga tillvara och används i odlingen. Globalt kan ekologisk odling vara en förutsättning för högre skördar och ett mer hållbart jordbruk. Kravmärkta produkter bidrar också till utvecklingen av ett klimatanpassat jordbruk eftersom reglerna för produktionen också omfattar minskad klimatpåvekan.

Miljö- och klimatsmarta köttval

Idag äter vi svenskar för mycket kött. Konsumtionen är varken hälsosam eller miljömässigt hållbar.
Vi måste äta mer vegetarisk mat för att bidra till en bättre miljö. Genom våra val kan vi bidra till att påverka jordbruket i riktning mot ökad hållbarhet, såväl nationellt som internationellt. Konsumentmakt är ett bra komplement till politik, men ofta saknas bra konsumentinformation. Därför arbetar Naturskyddsföreningen på olika sätt med att erbjuda lättillgänglig konsumentvägledning och tips på hur var och en kan bidra till ett mer miljövänligt jordbruk.

Konsumentråd för ett hållbart jordbruk:
  • Ät mer ekologiskt och rättvisemärkt.
  • Ät mer av säsongens lokala grönsaker och frukter och mindre växthusodlat.
  • Ät mer baljväxter som ärtor, bönor och linser och mindre kött.
  • Ät mer grövre grönsaker som morötter, ärtor, broccoli, purjolök, vitkål och lök samt mindre tomat, gurka och isbergssallad som kräver mer energi i produktionen.
  • Välj svenskt naturbeteskött som lamm och nöt så gynnas vilda växer och djur, den biologiska mångfalden och det öppna landskapet.
  • Ät mindre gris och kyckling.
  • Ta till vara – släng mindre mat.

Läs mer om mat och miljö på www.naturskyddsforeningen.se/klimatmat 

2 kommentarer:

  1. Du kan göra ännu lite bättre nytta och samtidigt få mer smak för pengarna om du väljer naturbeteskött - då hjälper du till att bevara Sveriges naturbetesmarker och alla de blommor, fjärilar och fåglar som är beroende av detta. Tyvärr är KRAV-märkt (ännu) ingen garanti för att djuren betat på naturbete - de kan lika gärna ha gått på tråkig åkermark i hela sitt liv medan hagen alldeles bredvid står och växer igen.

    Ingen bonde är glad i detta, men om du vill hjälpa till så välj naturbeteskött - helst nöt, de är de bästa betarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Det kött vi köper kommer från en bonde som har sina djur på naturbete och driver sin gård ekologiskt utan kemikalier till exempel. Köttet är inte KRAV-märkt dock. Men det är en otroligt kunnig, engagerad och stolt bonde och vi är supernöjda med detta nötkött :)

      Radera