söndag 29 september 2013

Veckans klimatnyhet

FN:s klimatpanel IPCC - huvudbudskap Jordens klimat blir allt varmare, och det är människans påverkan som är huvudorsaken. I den "Summary for policymakers" som presenterades i Stockholm den 27e september slår FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC fast att uppvärmningen av klimatsystemet är otvetydig och att många av de förändringar som inträffat sedan 1950 saknar motstycke under de senaste tiotals- till tusentals åren. Atmosfären och världshaven har blivit varmare, mängden snö och is har minskat, havsnivåerna har stigit och halten av växthusgaser i atmosfären har ökat. Läs mer på www.naturvardsverket.se/IPCC/ www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/EU-och-internationellt/Internationellt-miljoarbete/Multilateralt-samarbete/IPCC/ www.regeringen.se/sb/d/17758/a/225095

onsdag 25 september 2013

Byt till eko - Naturskyddsföreningen



Kolla gärna Naturskyddsföreningens nya film om varför du ska byta till eko!

Filmen är en del av deras kampanj #byttilleko. Naturskyddsförenings mål är att fler svenskar ska förstå fördelarna med ekologiskt och därmed byta ut några extra varor till eko i kundkorgen. Idag lägger vi svenskar bara futtiga fyra procent av våra matpengar på ekologiskt. Det vill vi förändra!

söndag 22 september 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

Mat som är bra för klimatet är också bra för hälsan

Konsumtionen av livsmedel står för en femtedel av växthusgasutsläppen från vår totala konsumtion. Men det är fullt möjligt att halvera klimatpåverkan genom att ändra våra matvanor. Det visar en rapport om matens klimatpåverkan 2050 som tagits fram av Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Livsmedelsverket, skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande.
– Om vi satsar på att både klimatanpassa produktionen av maten och ändra våra matvanor kan vi komma ned till 0,5 - 0,8 ton koldioxidekvivalenter per person och år till 2050, säger Karin Hjerpe på Jordbruksverkets klimatenhet. Det är stor skillnad mot de 2 ton vi släpper ut idag.

Läs pressmeddelandet från Jordbruksverket
Läs rapporten ”Hur liten kan livsmedelskonsumtionens klimatpåverkan vara år 2050?” (pdf)

onsdag 18 september 2013

Uppdrag granskning ikväll

Missa inte "Kampen om gruvan" i kvällens Uppdrag granskning kl:20 svt. Programmet handlar om gruvornas höga halter av farligt utsläpp såsom zink, bly, kadmium och koppar. Utsläppen påverkar våra sjöar och natur negativt vilket tar långt tid att åtgärda.

Jag har själv besökt LKABs gruva i Kiruna och de berättade mycket om hur de satsar på att bli miljövänliga. Företaget berättade bla om hur de utbildar personal inom miljö, minskad energianvändning och green pellets. Green pellets minskar koldioxidutsläpp i tillverkningsprocessen ordentligt, upp till 85% beroende på vilken sort pellet det är. De har även ökat sorterat avfall med 39% på fem år. Det låter inte mycket, men med ett så stort företag är det rätt mycket. Du hittar mer information på deras hemsida lkab.com 》 vår filosofi 》 kvalitet och miljö. Det ska bli spännande att se kvällens program!

söndag 15 september 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

Regeringen föreslår sänkt skatt på egenproducerad förnybar el

I budgetpropositionen för 2014 föreslår regeringen sänkt skatt för egenproducerad förnybar el. Satsningen utformas som en skattereduktion och är ett led i regeringens arbete för att öka andelen förnybar el och stärka konsumenternas ställning på energimarknaden, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande.
Miljöpartiet välkomnar beskedet, men är kritiska till att hushåll i lägenhet stängs ute, skriver Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet från Näringsdepartementet
Läs pressmeddelandet från Miljöpartiet

torsdag 12 september 2013

Så tjänar du gröna pengar på ditt hus

Från dagens Di: Regeringen föreslår i den kommande budgeten att villaägare som satsar på egen produktion av el, solceller eller vindkraft ska kunna få ett skatteavdrag på max 12 000 kronor per år. Till det kan man även få betalt från sitt elbolag för den el man leverera in till elnätet. Sammanlagt man villaägare göra vinst på 18 000 kronor per år. Energiministern hoppas att det kan incitament att satsa på egen elproduktion.

Vi på Miljön&vardagen älskar när man kan tjäna pengar samtidigt som man stödjer miljön. Målgruppen för vår blogg är bred och huvudmålet att kunna påverka en "vanlig Svensson" utan miljöengagemang. Jag får höra mycket negativt och en vanlig tanke är att det bara tar massor av onödig tid och pengar att vara miljövänlig. Så att skriva hur du tjänar pengar på att miljövänlig är våra mest effektiva inlägg för en förändring. Så heja heja för fler liknande förslag.

Grön offentlig upphandling

Den offentliga upphandlingen i EU står för cirka 20% av BNP varje år och i Sverige cirka 450-535 miljarder kronor per år enligt KKV. För cirka en vecka sedan röstade EU parlamentets inremarknadsutskott för att offentlig upphandling även ska få ta hänsyn till miljön. De nya direktiven innebär att man inte längre är tvungen att ta det lägsta anbudet, utan kan ta in andra synpunkter såsom miljö och innovation. Det är stort och viktigt steg framåt att inte längre se lägsta möjliga pris som det viktigaste kriteriet. EU parlamentet beräknas rösta om förslaget till fullo i november, men mycket tyder på en seger för grön offentlig upphandling.

Det är även ekonomiskt fördelaktigt att införa de nya direktiven eftersom det inte längre stirrar sig blind på vad som har längst start/inköps kostnad. Utan man ser kostnaden för hela livscykeln vilket i de flesta fall leder till att man inte bara skyddar miljön utan sparar pengar. Ett grönt inköp är oftast billigare per dag och som inventarier, speciellt om du tar med andra faktorer i beräkningen. Gröna inköp sparar material, energi, främjar hållbara beteendemönster, minskar föroreningar och avfall.

onsdag 11 september 2013

Vegetarisk gryta med quorn

När jag var i Kiruna i somras skulle jag och min sambo laga middag. Vi ville laga vegetariskt och började experimentera. Resultatet blev väldigt bra! Enkel, relativt billig, miljövänlig rätt som är perfekt matlådemat.

Ingredienser ca 8portioner
2 påsar quorn (ca 600g)
3st krossade tomater (brukar använda Mutti/ICA eko & med vitlökssmak)
1 squash
Ca 10 champinjoner
2 paprikor
2 morötter
Sockerärtor
Servera med pasta eller matvete.

tisdag 10 september 2013

Vårt smutsiga vatten - svt dokumentär

Igår såg jag dokumentären "Vårt smutsiga vatten" på svt. Kan starkt rekommendera dokumentären! Även jag som vet att många produkter läcker farliga kemikalier och har ett miljöintresse visste jag inte att vårt dricksvatten innehåller så mycket farliga kemikalier och tom rester av läkemedel. Det kan leda till allvarliga skador i framtiden! Utan vetskap, förhindring av farliga intag så tidigt som möjligt och förberedelser såsom forskning kan det gå illa i framtiden. Efterfrågan på vatten ökar med att jordens befolkning växer, grundvattennivåer sjunker och öknarna växer. Vår nedsmutsning spelar stor roll. Studier visar på att vårt vatten har påverkat naturen och det är bara en tidsfråga innan människan påverkas. Trots det använder vi mängder vatten dagligen. Vi lagar mat, duschar, tvättar kläder, dricker och ser till att våra barn får i sig vatten.

Barn är extra känsliga för farliga ämnen och det blir allt vanligare att vi är noggranna med att våra barn äter ekologiskt, leker med bra leksaker, har organiska kläder etc. Jag tycker att det är viktigt att man ser allvarligt på barns intag och omgivning så att de kommer i kontakt med så lite farliga kemikalier som möjligt. Men jag får ofta höra "Men har det inte blivit för allvarligt nu, har det inte gått över styr? Barn har klarat sig bra i flera årtionden utan att tänka på miljövänliga kläder, farliga kemikalier och ekologisk mat.". Men tidigare generationer har inte växt upp med en lika smutsig planet, mycket plastleksaker, ekologisk mat i lika stor utsträckning och vetskapen om hur miljön påverkar vår hälsa. Det fanns inte lika många miljöfaror som nu. Dessutom vet vi inte hur min och min mors generation kommer att påverkas i framtiden. Så jag tycker inte att man kan resonera så, nu bryter jag Jantelagen och säger att bara lata föräldrar tänker så. Se gärna dokumentären!

http://www.svt.se/dokument-utifran/se-program/del-1-1123

Tisdag

Hoppas alla hade en trevlig helg! Hos mig har det vara full fart hela helgen. I fredags åt jag glass på glasshuset med min sambo, tog en promenad genom Vasaparken, handlade gott inför kvällen och sen kom min bästis med sambo över. Vi drack vin, drinkar, åt ost och hade kul innan vi gick till Solidaritet där flera kompisar var. På lördag fyllde min sambo år, vi hade en kul dag på stan och på eftermiddagen kom hans föräldrar. Vi åt middag på Eriks bakficka, kan starkt rekommendera resturangen. Var en mysig kväll. På söndagen åt jag en lång frukost,  jobbade jag några timmar, åt middag på Tranan (även det en bra resturang) och på kvällen kom mina föräldrar för att fira födelsedagsbarnet.

Nu är det en ny vecka med nya möjligheter. Nu kör vi!

söndag 8 september 2013

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

Reinfeldt och Obama diskuterade världspolitik och frihandelMötet mellan statsminister Fredrik Reinfeldt och president Barack Obama avslutades med en gemensam presskonferens. Situationen i Syrien, det ekonomiska läget i världen samt handels-, närings- och klimatpolitik hörde till de ämnen som diskuterades, skriver regeringen på sin hemsida.

Barack Obama berömde Sverige som ett föregångsland när det gäller ren energi och hållbar tillväxt.

– Vi respekterar och beundrar arbetet Sverige har åstadkommit på detta område och jag tror vi kan lära oss av det.

Läs hela artikeln på regeringens hemsida
Relaterade nyheter:

Dagens Nyheter: Reinfeldt: Klimat och frihandel svåraste frågorna

WWF: "WWF välkomnar nordiskt löfte om stopp för finansiering av kolkraft"

Aftonbladet: Obama ska lära sig miljöteknik av KTH-forskare

Dagens Nyheter: MP: "Reinfeldt struntar i klimatet"

SVT: Kritik mot svensk försiktighet mot USA

Dagens Nyheter, Debatt: Åsa Romson (MP): "Visa ledarskap i ödesfrågan om klimatet, Barack Obama"


Svenska Dagbladet, Brännpunkt: Greenpeace, Världsnaturfonden och Naturskyddsföreningen: "Det är Reinfeldt som bör lära av Obama"
Miljöaktuellt, Debatt: Jens Holm (V): "Obama, det här är sanningen om svensk miljöpolitik"

Upsala Nya Tidning, Debatt: Niclas Malmberg (MP): "Tala klimat med Obama!"

Expressen, Ledare: Varmt klimat

fredag 6 september 2013

Linn & Viktors - ekologiskt bageri

Jag älskar bagerier och tycker att man ska stödja sina lokala bagerier. Visst är det kul att baka själv, men när man inte har tid eller får gäster på kort varsel är det perfekt. Dessutom är det mysigt med bagerier och äldre cafeer. Vi är stamkunder på Stinas bageri, men jag har nu hittat ett mycket mindre bageri som även är ekologiskt. De har inte alls lika stort sortiment, men att allt är ekologiskt väger verkligen upp. Deras bullar är bland de godaste bullarna jag har ätit!

Om ni besöker eller bor i Stockholm besök gärna bageri Linn & Viktors på Nortullsgatan 26. Öppettider mån-fre 7-16 lör 8-14 www.linnochviktor.se

torsdag 5 september 2013

Dagens industri 2013-09-05

Dagens Di publicerade imorse att regeringen i budgetpropositionen tänker satsa cirka 700 miljoner kronor tom 2020 i en ny grön investeringsfond för främst små och medelstora företag. Fonden ska delvis finansieras av EUs regionalfondprogram, hoppas regeringen.

"Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland för en grön omställning måste miljöteknikföretagen få tillgång till riskvilligt kapital" skrev Annie Lööf och Anna-Karin Hatt på DN-debatt.

Ny termin, nya möjligheter

Välkomna tillbaka! Jag hoppas att alla har haft en underbar sommar. Min sommar har varit en av de bästa, men hektisk. Mycket jobb, Barcelona, Kiruna, Kebnekaise, Nice, Villefranche sur mer, Monaco, Menton, Cannes, Juan les pins, Antibes, resttentor och lite små utflykter i Stockholm. Nu börjar hösten närma sig och en ny termin har börjat. Min hösttermin består av väldigt mycket plugg för att komma ikapp. Jag börjar mitt andra år på min kandidatexamen i matematik och ekonomi. Men skam den som ger sig! För mig är det viktigt att sätta mål som inspirerar och visar vad man ska priotera under terminen.

Mina mål HT -13:
Skolan, kämpa!
Kvalitetstid med min sambo.
Resa
Poledance
Lära mig åka skidor

Nu laddar vi om, sätter nya mål och kör!