onsdag 31 oktober 2012
Torka aldrig tårar utan handskar
De låg ensamma, ofta utan besöksgäster eftersom de var oinformerade om hur det smittade och var emot homosexualitet. På många begravningar sa familjerna att dödsorsaken var cancer eftersom AIDS skulle avslöja att deras son var gay. Många tog livet av sig själva i rädsla för vad som skulle hända.
Jonas Gardell var själv med om att hans vänner gick bort och serien är en sann berättelse. Jag tycker det är fantastiskt att Gardell bryter tystnaden och hedrar de vackra människorna som dog.
Det går även en dokumentär på svt "Smittad - när HIV kom till Sverige". Väldigt intressant! Hur Sverige införde smittoskyddslagen och kunde ta in oskyldiga människor på isolering på bara misstanke. Låter inte som säkra Sverige. Att många patienter fick ligga isolerade utan psykologisk hjälp. Tänk att veta om att du kommer dö, dina nära & kära vågar inte träffa dig och du kan inte göra något åt det. När de dog blev de inpackade i svarta sopsäckar, som om de vore skräp.
I dokumentären visades ett klipp ur ett program från 80-talet. Programledaren ställde frågan "Kan vi vanliga människor drabbas av smittan. "Just nu är det bara homosexuella, bisexuella, narkomaner och prostituerade som är smittade?". Att man kan använda ordet "vanliga människor" är ofattbart. En forskare har kommenterat inslaget att de glömde gruppen heterosexuella, bra kommentar. Att man kan vara homofob är skamligt!
Veckans miljötips
Allt som produceras orsakar utsläpp. Vi behöver konsumera mindre. Ett sätt är att oftare låna istället för att köpa. Mycket av det vi läser lånar vi tack vare biblioteken. Bilpoolerna ökar. Men vi skulle kunna låna inom fler områden så som kläder. Det behöver inte vara så organiserat heller. Låna av varandra eller köp gemensamt.
tisdag 30 oktober 2012
måndag 29 oktober 2012
Köpstopp
Jag börjar med en vecka och kanske fortsätter längre. Jag lovar att dokumentera på bloggen!
Utmaning: Köpstopp 1 vecka
Start: idag måndag 29/10
Undantag för mat, hygienartiklar & medicin.
Är ni med mig?!
söndag 28 oktober 2012
Veckans klimatnyhet
Nytt vindkraftsrekord 2012, därefter skruvas prognosen ner
Vindkraften fortsätter sin starka tillväxt under 2012. Under året kommer den installerade effekten öka med mer än 1 000 MW. Men nästa år väntas bara hälften så mycket vindkraft byggas. Det framgår av en ny prognos från Svensk Vindenergi.
– Vindkraften fortsätter sin starka tillväxt under 2012, men om utbyggnaden ska kunna fortsätta i samma takt måste riksdagen tidigarelägga utbyggnadsmålet för den förnybara elproduktionen, säger Annika Helker Lundström, vd för Svensk Vindenergi.
Under 2013 förväntas utbyggnaden bli omkring 500 MW, vilket är den lägsta nivån på flera år.
Läs pressmeddelandet från Svensk Vindenergi
Bilens Dag tid för eftertanke och bilvård!
- Sverige behöver bilen, som ger rörlighet och handlingsfrihet.Men bilen innebär också hög klimatpåverkan, dålig luft i städerna, bilolyckor, buller och inte minst djupa ingrepp i hushållens ekonomi. Därför bör Bilens Dag handla om hur vi kan effektivisera, och glädjande nog har antalet körda mil nu minskat tre år i rad. Det är värt att fira!, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.
Bilens Dag instiftades för två år sen av bl.a. Motorbranschens Riksförbund och gäller både personbilar och lastbilar. Bilens Dag har hittills fått avsevärt mindre genomslag än t.ex. Kanelbullens Dag.
- Tyvärr upplever nog många att varje dag är Bilens Dag, t.ex. alla de som dagligen tvingas ta bilen för att kollektivtrafiken inte fungerar eller för att de inte får jobba distans för sin arbetsgivare. Nu skall vi lämna enfaldiga beroendet av få transportslag, och gynna mångfalden, säger Jakob Lagercrantz.
Gröna Bilister uppmanar också landets bilister att använda Bilens Dag för att vintersäkra sin bil, med fem konkreta tips:
1) Vinterförbered bilen
Inför vintern är det läge att fylla på spolarvätska och se till att den att den har tillräckligt med köldskyddsmedel. Kolla också vinterdäckens lufttryck, inklusive reservhjulet.
2) Välj dubbfria vinterdäck
Ska du byta vinterdäck så välj dubbfria vinterdäck. De fungerar bättre på de flesta underlag, har lägre förbrukning och ger mycket lägre partikelutsläpp
3) Håll bilen varm
En bil i garage kan vintertid vara många grader varmare än en som stått ute. Det minskar förbrukningen kraftigt.
4) Värm bilen när den körs, inte på tomgång
En bil som värms upp på tomgång släpper ut stora mängder hälsofarliga ämnen och förbrukar mycket bränsle. Moderna motorer behöver inte värmas före körning.
5) Låt bilen vila
Korta sträckor går det lika bra att gå. Du blir snabbt varm och får bättre kondition och hälsa. Dessutom tar bilen mest stryk på de korta sträckorna.
För ytterligare information: Kontakta Jakob Lagercrantz, 0708-173 808.
lördag 27 oktober 2012
Linfröbullar
Linfröbullar
ca 20 st
Ingredienser:
50 g jäst
1 liter vatten
2 dl havregryn
1 dl kokta linfrön
2 dl grahamsmjöl
1 dl vetekli
2 dl vetemjöl
1 msk olivolja
Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm vattnet fingervarmt. Häll över jästen. Rör tills jästen löst sig. Häll i havregrynen. Låt dem svälla någon minut. Sätt på ugnen på 225 grader. Blanda i de kokta linfröna, grahamsmjölet, vetekli, vetemjöl samt olivolja. Blanda väl. Täck bunken med en handduk och låt degen jäsa 30 min. Klicka sedan ut degen som är väldigt kletig med en sked på bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa under duk ytterligare 30 min. Grädda ca 15-20 min beroende på brödets storlek.
fredag 26 oktober 2012
Plus svt
Petter som cyklar runt till gårdsbutiker och köper all sin mat från gårdarna. Ekologiskt och närproducerat. Han menar att det blir både billigare och tar mindre tid. Tiden håller jag inte med om, men kostnaderna hade sjunkit med mer än hälften. Man köper bara det man ska ha och inget onödigt. Matbutiker är experter på att få ner den där chipspåsen och extra-pris-chokladen i din varukorg. De placerar snacksen vid kassan av en anledning. Bra att gårdsbutiker får mer stöd och gynnas!
En kvinna som bara handlade second hand. Möbler, it, tv och så vidare. Betydligt billigare, hon hade gjort riktiga fynd (ljusstakar från Svenskt Tenn för 10kr istället för 900kr, hon uttalade inte sig om märket). Tjocktv som skänks bort gratis och ett företag som säljer 2hand datorer. De tar hand om gamla företagsdatorer, byter ut/lagar och säljer dem. Väldigt bra idé, visste inte ens att det fanns! Dessutom hade de oförskämt bra garanti.
En familj som hade köpstopp under ett helt år. De fick bara köpa mat, hygienartiklar och medicin. De tyckte att presenter till andra och sina tre barn var svårast. Med glimten i ögat berättade de att det blev många syltburkar det året.
Det här är tre extrema exempel, men dem inspirerar och hjälper Sverige mest att minska våra utsläpp. Vår blogg handlar om att inspireras och göra små förändringar i din vardag. Sedan är jag säker på att när du väl har börjat kommer du byta ut allt fler vanor och öka ditt hållbara tänk!
Lärdom från Plus till miljön&vardagen:
Du kan fynda mycket secondhand, på blocket och loppisar.
Besök gärna gårdsbutiker och utnyttja om du bor nära en. (Min närmaste gårdsbutik är ca 10mil till)
Köp ekologiska och närproducerade varor.
Välj tjocktv till barnen, sommarstället etc.
Prova köpstopp en stund (kommer köra en kampanj på bloggen)
torsdag 25 oktober 2012
Min egna lilla bubbla
onsdag 24 oktober 2012
Veckans miljötips
Det här är ingen revolution. Det är inte ens särskilt ovanligt. Enligt en undersökning som Blocket och synovate har gjort har 9 av 10 svenskar köpt eller sålt något begagnat.
tisdag 23 oktober 2012
Äggfri pannkaka
Pannkakor är ju en barnfavorit och de är mycket besvikna att det inte blir lika ofta nu för tiden. Alla tre barnen är fortfarande sjuka så då blir det mer mat enligt deras önskemål. Här serverat med rivna äpplen och och hemmagjord kanelglass.
Äggfri pannkaka
3 personer
Ingredienser:
4dl vatten
1 dl linfrön
3 dl mjöl
1 dl havregryn
5 dl mjölk
lite salt efter behag
smör
äpplen
grädde
kanel
Gör så här:
Koka linfröna med vattnet tills det tjocknar. Sila bort linfröna. Spara och använd till exempel till att baka bröd. Använd linfröavkoket istället för ägg och vispa det tillsammans med mjöl, havregryn, mjölk och salt. Häll upp i en långpanna med bakplåtspapper. Klicka över lite smör. Grädda i ugn 200 grader i ca 30 min. Vispa under tiden grädde och blanda i kanel. Frys gärna in så att det blir som glass. Riv äpplen och servera till.
söndag 21 oktober 2012
Bra helg med eko jackor
Sedan är pälsdebatten en kategori för sig. Jag är för päls, tycker att det är en bra investering som håller i fler år än de flesta andra jackor. Dessutom är det snyggt och varmt. Vad tycker ni?
Trevlig helg kompisar!
Veckans klimatnyhet
Svenska utsläpp av växthusgaser minskar
2011 släppte Sverige ut 61,5 miljoner ton växthusgaser, enligt nya preliminära data. Jämfört med 2010 är det en minskning på sex procent och jämfört med 1990 är det en minskning på 16 procent. Bortsett från höga utsläppsnivåer 2010 visar trenden från 1998 på minskade utsläpp av växthusgaser i Sverige, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
– Det är positivt att trenden återigen är på nedåtgående. Däremot är det viktigt att alla aktörer fortsätter arbetet med att minska sina utsläpp, för fortfarande är utsläppsnivåerna höga i förhållande till visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050, säger Eva Thörnelöf, chef för Analys och forskning på Naturvårdsverket.
Läs pressmeddelandet från Naturvårdsverket
Läs debattartikel av Miljöpartiet: ”Sverige når klimatmålen 150 år för sent”
Läs Miljöaktuellt: Minskade utsläpp och förvirring kring klimatmålen
lördag 20 oktober 2012
Lördagsgott
Godisbollar
Ca 20 st
Ingredienser:
3 dl havregryn
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
100 g smör
1 msk kaffe
pärlsocker eller kokos
Gör så här:
Blanda ingredienserna för hand eller i matberedare till en jämn smet. Rulla till bollar eller en enda stor boll och rulla i pärlsocker eller kokos. Vill man göra det mer festligare kan man ta färggrant strössel.
fredag 19 oktober 2012
Vinnare av Chicza
Maila in dina kontaktuppgifter till miljonochvardagen@gmail.com så skickar vi priset till dig.
torsdag 18 oktober 2012
Visste du att
30 varv runt jorden reser svensken i genomsnitt under en livstid. Och i framtiden vill svenskarna resa mer med tåg, hybrid- och elbilar.
Sedan 1970 har hushållens elanvändning nästan fyrfaldigast, men samtidigt har koldioxidutsläppen i Sverige halverats.
Under år 2011 bidrog vindkraftverken med 6,1 TWh vilket är cirka 74 procent mer än föregående år. 2011 installerades drygt 350 nya vindkraftverk i Sverige och i slutet av året fanns det 2000 vindkraftverk i landet.
Sommarens elpriser var de lägsta på flera år. Det beror på att under de varma halvåret förbrukas mindre el, men till störst del av all regn.
Vatten - livets dryck
För över hundra år sedan började de första vattenkraftverk att byggas i Sverige, idag står de för hälften av all elproduktion som finns i nästan alla svenska älvar. Vattenkraft tillhör kategorin förnybara energikällor med sol, vind och biobränsle. Förnyelsebar energi innebär att den går att återanvända och inte kommer ta slut i framtiden.
Nu kanske du undrar varför fossila bränslen som kol, naturgas och olja inte räknas till förnybar energi för de förnyas ju också. Fossila bränslen förnyas under en väldigt lång tid, många miljoner år och de förbrukas fortare än de förnyas.
I framtiden kommer förmodligen de förnyelsebara energikällorna att öka och dess teknik ändras. Idag forskas det hur vi kan utnyttja kraften i vågorna och utvinna energi ur tidvattnet.
onsdag 17 oktober 2012
Höstförkylning och höstpynt
Hösten och fint höstpynt ger mig energi därför bloggar jag dessa bilder som inspiration. Höstkransen eller bollen på dörren har jag fått från en kompis som gjorde den till oss. Hon samlade fina färggranna löv som hon sedan trädde på ståltråd. Superfin! Pumporna har vi inte odlat själva utan köpt men de är fina ändå. Maja har ritat öga, näsa, mun på alla pumporna. För det tyckte hon att de skulle ha. Söta utanför trappan.
Veckans miljötips
Halogenlampor drar ström även när de är släckta, p.g.a transformatorn. Många halogenspotlights kan bytas ut mot LED-lampor. En LED-lampa förbrukar 90 % mindre el jämfört med en halogenlampa.
Hållbar ägarstyrning
I dagens Di skriver Peter Norman om begreppet "hållbar ägarstyning" i statliga bolag vilket innebär att de statliga bolagen ska bedriva sin verksamhet genom ett långsiktigt, ansvarsfullt utnyttjande av resurser inom områdena miljö, mänskliga rättigheter, arbetsvilkor, antikorruption, affärsetik, jämställdhet och mångfald.
Finansmarknadsministern vill få in minst en person, men gärna fler, med hållbarhetsprofil i det omtalade företaget Telia Soneras styrelse. Sedan i våras har regeringen ökat trycket på de statliga bolagsstyrelserna. De vill se mätbara mål på hur hållbarheten ska främjas och strategier för hur de ska nå målen. En hållbarhetsprofil ökar kompetensen i styrelsen och sätter högre press. Peter Norman talade om hans ideer igår i samband med presentationen av Carbon Disclosure Projects årliga utsläppsrapport. Hab sa att hållbara affärer och etik är särskilt viktiga för den yngre generationen och kan bli ännu viktigare i framtiden.
måndag 15 oktober 2012
Energismart i hemmet
Chokladdrömmar à la Maria
Ingredienser:
400g mörkchoklad (Lindt 70% bakchoklad)
1dl jordnötter
1dl cashewnötter
2dl pistagenötter
Torkad frukt/frysta bär (jag brukar använda torkade tranbär eller jordgubbar)
Gör så här: Smält chokladen i ett vattenbad. Bred ut på en plåt. Blanda alla nötter och frukt. Häll blandningen på plåten. Låt stelna i kylen. Skär upp i bitar.
Bulldog - mannens bästa vän
Bulldog är naturlig hudvård och produkterna innehåller bla. grönt te, vitamin D, essentiella oljor, alger och aloevera. Du kan köpa produkterna på apoteket, Kicks, Åhléns, NK och flera internet butiker. Pris: 79-129kr.
Min pojkvän använder hudkrämen, ögon rollon (som jag använder mest) och scrubkrämen. Hudkrämen är han väldigt nöjd med och planerar att successivt byta ut allt fler produkter till Bulldog. Däremot scrubkrämen är han inte lika nöjd med, den är för mild och har får små korn.
Kärleksmums
Du behöver:
100g smör
1.5 dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
3.5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
Glasyr:
50g smör
1-2 msk kaffe
1 msk kakao
1.5 msk vaniljsocker
4 dl florsocker
Garnering:
Ca 1 dl kokosflingor
Gör så här: smält smöret och häll i mjölken, låt det svalna. Vispa socker och ägg poröst. Sikta i vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Tillsätt smöret och mjölken. Bred ut i en plåt. Grädda på 175 grader i 20 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna.
Glasyr: smält smöret, häll i kaffet och låt svalna. Sikta i florsocker, vaniljsocker och kakao. Bred ut på kakan. Garnera med kokosflingor.
söndag 14 oktober 2012
Veckans klimatnyhet
Ny Sifoundersökning: Fyra av tio har störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan
Drygt fyra av tio svenskar, 43 procent, känner störst förtroende för Miljöpartiet i klimatfrågan. Sju procent känner störst förtroende för Moderaterna, sex procent för Socialdemokraterna och fem procent för Centerpartiet. Det framgår av en ny Sifoundersökning beställd av pr-byrån Westander.
– I riksdagsvalet 2014 kan klimatfrågan för första gången bli en viktig valfråga, eftersom FN:s klimatpanel presenterar sina nya utvärderingsrapporter hösten 2013 och våren 2014, säger Jessica Henryson, klimatexpert på Westander Klimat och Energi.
De senaste rapporterna från FN:s klimatpanel, 2001 och 2007, ledde till en mycket intensiv debatt i medierna och klimatfrågan steg på den politiska dagordningen. Men ännu har inte klimatfrågan blivit en stor valfråga i Sverige.
Läs pressmeddelandet från Westander
lördag 13 oktober 2012
Mellis - Egengjord nyponsoppa
Nyponsoppa
4 portioner
Tid: 30-40 min
Ingredienser:
1 liter färska nypon
1 liter vatten
1 dl socker eller mindre
2 msk citronsaft
2 msk potatismjöl
Gör så här:
Koka nyponen mjuka i vattnet. Ta upp och passera dem. Späd den passerade massan med vatten till ca 1 liter. Smaka av med socker och citronsaft. Koka upp soppan.
Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning. Låt sedan soppan koka upp.
Servera soppan varm eller kall med vispad grädde eller en klick vaniljglass.
Höst i säsongsguiden
Att äta i säsong är inte bara klimatsmart och miljövänligt – det är också betydligt godare. Ät svenska sommarmogna grönsaker och känn skillnaden mot växthusodlade och importerade frukter och grönsaker.
Ladda ned säsongsguiden här.
fredag 12 oktober 2012
Tävling: Chicza ekologiskt tuggummi
Läs mer om Chicza http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/10/chicza.html
För att vara med och tävla, lämna en kommentar i kommentarfältet varför just du borde vinna tillsammans med ett miljötips. Tävlingen pågår tills nästa fredag. Lycka till!
torsdag 11 oktober 2012
Kyckling med äpple serverat med svart ris
Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
smör
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 äpplen
ca 75 g rökt skinka eller magert rökt fläsk
1-2 lökar
1 dl grädde
1 dl mjölk
timjan eller persilja
Gör så här:
Bryn kycklingen i smör i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg på lock och låt kycklingen eftersteka i 20-20 min. Kärna under tiden ut äpplena och skär dem i tärningar. Strimla skinka och lök. Fräs äpple, skinka och lök tillsammans med kycklingen. Häll på grädden och mjölken. Smaka av med salt och peppar samt timjan eller persilja.
Jag serverade kycklingen med svart ris. Det svarta riset är ekologiskt och kommer från Saltå Kvarn. Saltå Kvarns samtliga produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det svarta riset har uppstått genom korsning av inhemska rissorter i Po-dalen. Det är ett fullkornsris som har alla riskornets beståndsdelar kvar och är därför naturligt rikt på vitaminer och mineraler. Smaken är fyllig och lite nötig. Riset behåller sin svarta färg vid kokningen vilket för det extra dekorativt på tallriken.
Du kan läsa mer och hitta fler recept på www.saltakvarn.se
Ekologiskt odlat svart ris från Saltå Kvarn |
Närbild på det svarta riset |
onsdag 10 oktober 2012
Veckans miljötips
Börja källsortera om du inte redan gör det. Den som källsorterar minskar årligen sin klimatpåverkan med ca 700 kg koldioxid enligt Återvinningsindustrierna. Även om vi har kommit långt med vår renhållning i Sverige kan ökad svensk återvinning på kort sikt minska de årliga utsläppen av växthusgaser motsvarande de från 250 000 bensinbilar.
Ändringar i vardagen
Jag skrev i ett bland de första inläggen att ett av målen med bloggen är att nå ut till människor utan miljöintresse och kunskap. Att kunna omvända deras åsikter & tänk och samtidigt ändra småsaker i deras vardag.
Jag tog min familj som exempel. Som trodde att de du källsorterar endå blandas ihop sen och att ekoprodukter bara är onödigt dyrare.
Nu källsorterar de ordentligt, det har bättras gradvis. Från att sluta kasta glas i soporna till att sortera tidningar till att även sortera ut papper till att nu källsortera ordentligt. Först bytte de ut mjölk till ekologisk, sedan mer och mer varor. Imorse pratade jag med mamma som är på konferens och hon sa "de hade bar ekologiska produkter på hotellfrukosten, väldigt bra". Pappa tipsar mig om bra dokumentärer om miljöaspekter och mamma berättar om vad mycket bättre alla ekologiska mejeriprodukter är. Deras syn på miljö har ändras totalt!
Det är väldigt kul att kunna omvandla människor, ge inte upp! För små ändringar i vardagen kan göra stor skillnad.
tisdag 9 oktober 2012
Chicza
Ingredienser: Pulveriserad ekologisk torkad sockerrörsjuice, ekologisk naturgummibas, ekologisk glukos, ekologisk agavesaft, ekologisk mint, citron, grönmynta eller kanelsmak.
Det 100% naturliga tuggummit skördas av Chicleros genom en uråldrig process från Chicozapote-träd i Gran Petén-området som ligger i den sydöstra mexikanska regnskogen. Träden kan leva och producera gummi i över 300 år. De är viktiga för regnskogen och regnskogen är viktiga för dem. Träden skadas inte av skördeprocessen. Produkten härstammar från naturen och återvänder till naturen då den är biodynamiskt nedbrytbar. Det fastnar inte på asfalt och skadar inte fåglar eller djur om slarvigt bortkastat eller utspottat, men snälla kasta tuggummit i en papperskorg. Är det inte fantastiskt att kunna hjälpa sig själv, regnskogen och miljön bara genom att tugga tuggummi?
Tuggummit finns nu tillgängligt för allmänheten. Jag träffade återförsäljare av Chicza på miljömässan jag var på i helgen där de bland annat introducerade en ny smak. De gav Miljön&Vardagen ett par paket tuggummin som vi tänkte ha som en tävlingsvinst till er denna månad - så håll utkik om ni vill testa! Gilla gärna Chicza Sverige på facebook och surfa även gärna in på www.aroha.se eller maila care@aroha.se om ni vill veta mer.
Tidigare blogginlägg om Chicza:
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/10/mina-mass-fynd.html
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/09/lordagsmys.html