tisdag 31 december 2013
Gott Nytt År - 2014
Bloggen har utvecklas mycket under 2013; vi redovisade första året av gröna armbandet till WWF, har fått upp försäljningen av armbanden, fått kontakt med fler företag, fått fler läsare, blev utvald & nominerade till Blog Awards i kategorin miljö etc. Det har varit ett kul år med bloggen! Tack alla kära läsare för att ni följer vår blogg :)
Målen 2013 var att gå ner i vikt, detoxa, träna, resa mycket, ta reda på vad jag verkligen vill göra, priotera mig själv och få bra betyg. Det har faktiskt gått bra! Jag körde två detox, gick ner (sedan upp lite) men totalt -8.5kg, gjort fantastiska resor, prioterat mig själv och halvklarat att få bättre betyg och ta reda på vad jag vill göra. Den här terminen är den första som jag trivs på mitt program. Jag början tänka på att ev. jobba inom nationalekonomi, finans med mycket matematisk statestik eller miljöekonomi. Så det går framåt!
För mig är utvärdering & målbildning viktigt och mina mål under 2014 är:
Satsa på skolan
Spendera kvalitetstid med Hans
Gå med i Unga aktiesparare
Gå med & bli aktiv i Nationalekonomiskaföreningen
Ta jägarexamen
Gå ner 10kg (helst till Maj, men blir nog till årsskiftet)
Lära mig klättra & åka skidor.
lördag 28 december 2013
Smarta sopor
Perfekt julläsning för oss och vår blogg kommer fokusera lite extra på den ibland lite bortglömda men viktiga avfallsfrågan. De ökade avfallsmängderna världen över hotar vår hälsa, natur och klimat och är en utmaning att lösa. I smarta sopor pekas problemen och visionära lösningar ut av Robert Falck. Ska bli spännande läsning!
tisdag 24 december 2013
måndag 23 december 2013
Uppsalalimpa
Uppsalalimpa |
Uppsalalimpa
2 bröd
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl rågkross
1 dl vetekli
0,5 dl havregryn
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
Eventuellt solrosfrön, pumpakärnor, aprikoser, fikon
Matolja
Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Olja in två brödformar. Häll upp brödsmeten i formarna. Strö med fördel exempelvis pumpakärnor på toppen. Grädda mitt i ugnen, 175 grader, 100 minuter.
söndag 22 december 2013
Veckans klimatnyhet
Regeringen tog emot utredningen "Fossilfrihet på väg"
Utredaren Thomas B Johansson har lämnat utredningen "Fossilfrihet på väg" till regeringen. Frågan som ska besvaras är hur vi når en fossiloberoende fordonsflotta redan 2030. I utredningen föreslås bland annat höjda energikrav på fordon, en ökad satsning på elfordon samt nya sätt att planera städer så att efterfrågan på transporter minskar, rapporterar Miljöaktuellt.
Läs artikeln i Miljöaktuellt
Läs sammanfattningen av utredningen
Läs del 1 av utredningen
Läs del 2 av utredningen
Läs Naturskyddsföreningen på DN Debatt: "Ställ supermiljökrav på nya förmånsbilar"
Läs Miljöpartiets debattartikel i Ny Teknik: "Inga nya gräddfiler för bilarna"
Läs debattartikel av tre av utredarna i Dagens Industri: "Därför hoppade vi av fordonsutredningen"
Läs Resenärsforums debattartikel i Göteborgsposten: "Gör kollektivtrafik till norm i städerna"
Läs och lyssna på SR Klotets inslag: ”Klotet synar utredningen Fossilfrihet på väg"
onsdag 18 december 2013
US över jul
söndag 15 december 2013
Veckans klimatnyhet
LTH: Vi äter 25 procent mer kött än rekommenderat
Vi svenskar äter en fjärdedel mer kött än vad Livsmedelsverket rekommenderar. Det visar en ny studie från Lunds Tekniska Högskola (LTH) som också tagit reda på hur såväl hälsan som klimatet skulle påverkas av ett motsvarande minskat köttintag.
Koldioxidutsläppen från Sveriges matsektor skulle minska med hela 10-20 procent om vi drog ner på köttkonsumtionen till rekommenderad nivå. Samtidigt skulle vi frigöra en jordbruksareal som motsvarar 10-20 procent av Sveriges jordbruksmark, enligt studien.
Läs pressmeddelande och studie från LTH
fredag 13 december 2013
Julklappstips
torsdag 12 december 2013
Speciella blommor för speciella tillfällen
Blommor a la Sofia http://lyckligfru.blogspot.se/ |
Igår blev vi överraskade av våra grannar med blommor för att vi har fått barn. En mamma och barn bukett. Så fina! Det är så roligt att få och jag vill uppmärksamma min granne Sofia som är den som gjort dessa. Hon är jätteduktig! Hon jobbar även ofta med material från deras egen trädgård även ätbara växter i buketterna vilket jag gillar. Hon kan göra blommor och dekorationer för speciella tillfällen. Kika gärna in på hennes blogg där hon bland annat bloggar blommor, trädgård och inredning http://lyckligfru.blogspot.se/
Tack till fina grannar!
onsdag 11 december 2013
Småkakor till jul - nr 5: Gaffelkakor med ingefära och lime
Ca 50 stycken
Gaffelkakor |
200 g smör
4 msk socker
2 tsk ingefära
1 lime, rivet skal
1,5 dl havregryn
3 dl mjöl
Gör så här:
Rör ihop smör och socker. Rör ner ingefära och limeskal. Tillsätt havregryn och mjöl och arbeta ihop till en deg. Rulla små kulor av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Tryck med en gaffel på kulorna. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, 200 grader. Låt kakorna svalna.
Nytt liv!
Vi välkomnar lillebror Melker till vår familj! Det är vårt fjärde barn och jag kan inte sluta förundras över att varje nytt liv kan bli så perfekt. Allting finns fast i miniatyr. Små små öron, naglar, fingrar, händer, fötter, näsa, mun, ja allt finns och är så välskapt.
Det är svårt att inte blogga massor med bilder på mina barn som är det bästa jag har och är så stolt över. Väljer dock att inte göra det förens de är så stora och kan bestämma själv över vilka bilder som ska finnas på dem där man kan se att det är dem på nätet. De kommer ju finnas där för alltid. Kunde ändå inte låta bli att lägga upp dessa små gosiga fossingarna på Melker som bara är några timmar gamla på bilden.
Nu är det bebismys och julmys på hög nivå hemma hos oss!
tisdag 10 december 2013
Småkakor till jul - nr 4: Bondkakor
Ca 90 stycken
Bondkakor |
1 dl sötmandel
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 dl strösocker
0,5 msk sirap
100 g smör
Gör så här:
Hacka mandeln. Lägg mjölet i en bunke och blanda det med bikarbonat. Tillsätt socker, sirap, mandel och smör skuret i skivor. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Dela degen i två delar. Forma till rullar ca 3 cm i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen ett par timmar så går de lättare att skära.
Skär rullarna i knappt 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 5-7 minuter, 200 grader. Låt kakorna svalna på galler.
Om du int3 vill baka alla kakor på en gång så går det bra att frysa degrullarna. Tina dem i kylskåp.
måndag 9 december 2013
Snart är det jul...
Småkakor till jul - nr 3: Minttoppar
Ca 30 stycken
Minttoppar |
0,5 dl florsocker
100 g smör
0,5 dl potatismjöl
2 dl mjöl
50 g mörk choklad
3-4 droppar pepparmintsarom
Gör så här:
Blanda florsocker, smör, potatismjöl och mjöl. Arbeta ihop till en deg. Rulla små kulor av degen och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Gör en fördjupning i kakans mitt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, 175 grader. Låt kakorna svalna på plåten.
Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Blanda chokladen med pepparmintsarom. Fyllfördjupningen i kakan med choklad. Låt stelna.
Om kakorna ska frysas så fyll dem inte md choklad utan gör det vid serveringen.
söndag 8 december 2013
Veckans klimatnyhet
Risk för onödigt dyra och otillräckliga klimatinsatser
Klimatmålet till 2020 ser ut att nås men kostnaderna riskerar att bli onödigt höga. På längre sikt finns en risk att Sverige inte når visionen om nära noll utsläpp till 2050. Regeringen saknar en samlad bild av vad olika klimatinsatser kostar och vilka utsläppsminskningar de ger. Det skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande när de i dag presenterar sin slutrapport där statens insatser på klimatområdet granskas.
Granskningen visar också att det saknas samordning mellan klimatmålen och andra samhällsmål, vilket leder till en osäkerhet för företag och medborgare, till exempel när de ska fatta beslut om investeringar i ny teknik. Riksrevisionen rekommenderar regeringen att samordna klimatmålen med andra övergripande samhällsmål och att ta fram en ungefärlig bana för hur utsläppen ska minska även efter 2020.
Läs pressmeddelandet
Läs rapporten
Småkakor till jul - nr 2: Drömmar
Ca 35 stycken
Drömmar |
Ingredienser:
50 g smör, rumstempererat
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl mat- eller rapsolja
0,5 tsk hjorthornssalt
2 dl mjöl
Gör så här:
Rör smör, socker och vaniljsocker smidigt. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning. Blanda hjorthornssaltet med lite av mjölet och rör ner i degen. Arbeta in resten av mjölet. Rulla små kulor av degen. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter, 150 grader. Låt kakorna kallna på plåten.
lördag 7 december 2013
Småkakor till jul - nr 1: Sega kolakakor
Ca 40 stycken
Sega kolakakor |
100 g smör
1 dl brun farin strö
2 msk sirap
2-3 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
2 dl mjöl
Gör så här:
Rör smör med farin, sirap och vanilj. Blanda mjölet med bikarbonaten och rör ner det och arbeta ihop till en deg. Dela degen i 3 delar. Rulla ut varje del tull en rulle ca 35 cm lång. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till rullarna med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter, 175 grader. Skär dem i sneda bitar medans de är varma. Låt svalna på plåten.
fredag 6 december 2013
Lussebullar
Ingredienser:
(ca 35st)
1g saffran (2 paket)
1 burk kesella vanlig
1 paket saffran för söta degar
18dl vetemjöl
100g smör
5dl mjölk (röd)
1,5dl socker
0.5tsk salt
1 ägg & russin
Gör så här:
Rör socker och gästen tills du får en slät smet. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen. Då får du oftast automatiskt kroppstemperatur på smöret så att gästbakterierna inte dör och färre klumpar. Blanda ihop. Rör i kesella, salt, socker och saffran till en slät smet. Häll i mjölet, spara ca 1dl till utbakningen. Låt jäsa i 40min under kökshandduk, det gör inget om degen jäser längre. (Min jäste 60min pga tidsbrist i köket, bakade kanel- & kardemummabullar samtidigt.)
Baka ut. Använd så lite mjöl som möjligt, då blir de saftigare. Låt jäsa på plåt under en kökshandduk i 30min. Sätt ugnen på 225grader, vispa upp ett ägg löst och ta fram russin. Pensla lussebullarna med det vispade ägget, sätt på russin och grädda i cirka 6-8min. Håll koll! Låt de svalna på ett galler med en kökshandduk över.
måndag 2 december 2013
Paketkalender
Paketkalender a la Atterlöf |
Jag har självklart frågat mig detta men bestämt mig för att fokusera på hur jag kan göra denna fina och mysiga tradition till att bli något bra för mina barn och mig. Jag kommer starkt ihåg känslan av att vakna första december med mormors hemsydda kalender full med paket. Det var magiskt, mysigt och julen kändes nära i mörkret! Nu för jag det vidare till mina barn. Fortfarande med min mormors sydda kalender som även mina barn älskar.
De får öppna paket var tredje dag med undantag för första december, helger, lucia och julafton när alla får ett varsitt paket. I går öppnade alla ett varsitt paket med kalsong/trosa i, imorgon får en av dem en tandborste, dagen efter en annan en hårborste. Alltså saker de behöver och jag skulle köpt till dem i alla fall. Men att få det i ett paket på morgonen är så mycket roligare! Även för mig :) Men för att få ner paketmängden får de som sagt turas om att öppna. Det är inga problem utan snarare tvärtom de är ännu gladare för den dag de bara är de som ska öppna eller när alla får öppna. Eftersom jag snart har fyra barn är 96 paket så klart inte rimligt att slå in.
Andra tips från mig att slå in är veckopengen, chokladbit och russinpaket som ges på helgen. Återigen saker de skulle ha fått i alla fall. Jag har även läst om andra föräldrar som ger sina barn upplevelser i kalendern. Det är tips jag tar med mig till kommande år då paketkalendern är en viktig jultradition i vår familj.
söndag 1 december 2013
Första advent och årets pepparkakshus
Pepparkaksslott 2013 |
Den är gjord av samma ägg- och glutenfria pepparkaksdeg som förra året http://www.miljonochvardagen.blogspot.se/2012/11/rapunzels-torn-i-agg-och-glutenfri.html Det funkar över förväntan att göra ganska avancerade och stora pepparkaksprojekt med denna deg vilket gör oss glada :) Det bästa är att sätta ihop det med smält socker.
När vi bestämde oss för att göra ett slott surfade vi runt för att se hur andra hade byggt deras pepparkaksslott. Det finns massor! Men jag saknade mallar eller hjälp till att göra mallar. Därför tipsar jag om mina egengjorda mallar med mått och antal på. Hoppas det underlättar eller inspirerar er som också vill göra ett pepparkaksslott. Hoppas det syns ok på bilderna.
Veckans klimatnyhet
Många kompromisser på klimatmötet
Till slut lyckades deltagarna på klimatmötet i Warszawa nå en kompromiss. Men besvikelsen över det bleka resultatet är på många håll stor, skriver SVT Nyheter.
Strax före halv åtta på lördagskvällen kunde en trött men nöjd ordförande meddela:
– Jag har nöjet att berätta att vi har nu överenskommelser om de tre områden som vi prioriterade under det här mötet: att staka ut en färdplan till Paris 2015, att enas om den finansiella klimatpolicyn och till sist hur de länder som redan drabbas av klimatförändringar ska ersättas, sa polens miljöminister som varit ordförande för klimatmötet.
Läs hela artikeln från SVT Nyheter
Läs mer om klimatförhandlingarna i Warszawa på UNFCCC:s hemsida
Läs relaterad debattartikel i Svenska Dagbladet, Brännpunkt, bl a forskare SEI: "Klimatförhandlingar bör inte dödförklaras"
fredag 29 november 2013
Julkaka recept
Ingredienser
200g smör
200g mörk blockchoklad (Rekommenderar Lindt)
4st ägg
2.5dl socker
2dl vetemjöl
3msk glögg
Gör så här
Smält smöret och chokladen. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt glögg, det smäta smöret och chokladen. Vispa ihop. Sikta ner vetemjölet och rör med en "slickepott" i åttor. Grädda i en form med löstagbar kant i nedre delen av ugnen i 25-30min på 200grader. Låt kallna och klipp ut ett fint juligt mönster i ett A4 ark, exempelvis snöflingor och hjärtan. Lägg mönstret över kakan och pudra florsocker över.
torsdag 28 november 2013
Yves Rocher
onsdag 27 november 2013
Julkampanj
måndag 25 november 2013
Lush Rudolph
söndag 24 november 2013
Veckans klimatnyhet
Översvämningshotet mot våra städerAntagandet om att klimatet förändras i framtiden och att havsnivån kommer att stiga börjar nu få tydligt genomslag även i planeringen av stora infrastrukturprojekt, rapporterar Vetandets värld i Sveriges Radio.
Västlänken under Göteborg ska säkras för att vattennivån i de värsta situationerna kan stiga upp till fyra meter.
Lyssna på programmet från Vetandets värld
fredag 22 november 2013
Chokladtryfflar
Ingredienser
300g mörkchoklad
100g smör
1.5dl grädde
Smaksättning (samtliga smaksättningar är till en hel sats av receptet ovan)
Pepparkaka - 1tsk kanel, 0.5tsk ingefära och 0.5tsk kryddnejlika
Apelsin & flingsalt - skalet av 0.5 stor apelsin och 1 tsk flingsalt
Glögg - 0.5dl glögg
Kardemumma - 2tsk kardemumma
Saffran - 0.5g saffran
Gör såhär
Koka ihop smör och grädde. Smält chokladen i vattenbad. Blanda alla ingredienser och din smaksättning. Låt stelna i kylen i 1h, rulla till bollar och doppa i kakao och låt stelna i kylen 1h till.
måndag 18 november 2013
Vad tycker ni?
Vad vill ni läsa mer av? Bra/dåligt på bloggen? Frågor?
Maila gärna miljonochvardagen@gmail.com
söndag 17 november 2013
Veckans klimatnyhet
Tyfonen Haiyan i fokus på FN:s klimatmöteNaturkatastrofen i Filippinerna har slagit ner som en blixt i Warszawa. I måndags inledde FN-klimattoppmötet COP 19 i den polska huvudstaden, och kopplingen mellan klimatförändringarna och tyfonen Haiyan gjordes på flera håll, skriver Dagen.
COP 19 i Warszawa förväntas inte lösa upp alla knutarna i de internationella klimatförhandlingarna, utan många ser det som ett steg på vägen mot det stora klimatmötet 2015 i Paris. Men när Filippinernas chefsförhandlare Yeb Sano tog till orda på mötets första dag gjorde han klart att han hoppades att människor skulle minnas att det var på Warszawamötet som allting vände.
Läs artikeln i Dagen
Svenska Dagbladet: Filippinernas klimatdelegat hungerstrejkar efter stormen
Svenska Dagbladet: Värdlandet för klimatmötet kritiseras
Riksdag & Departement: Ordet som skiljer USA och Kina
Fria Tidningen: Miljörörelsen pressar Ek
Reuters: Global carbon market 'toolbox' in sight at U.N. climate talks
Reuters: 2013 is seventh hottest year, rising seas worsen typhoon
The Guardian: Warsaw climate talks: nearly 3 in 10 countries not sending ministers
torsdag 14 november 2013
Mjuk pepparkaka
Håll nere matpriserna, ha en bikupa på ditt tak
söndag 10 november 2013
Veckans klimatnyhet
Rekordhöga halter av växthusgaserHalterna av växthusgaser i atmosfären var de högsta någonsin under 2012 enligt FN:s väderorganisation World Meteorological Organization (WMO), rapporterar Svenska Dagbladet. WMO:s rapport som offentliggjordes i veckan visar att koncentrationen i atmosfären av alla de viktigare växthusgaserna återigen når rekordnivåer.
Läs artikeln i Svenska Dagbladet
Läs pressmeddelandet från Meteorologiska världsorganisationen (WMO)
Ladda ner hela rapporten från WMO här
Äggfri nougatkladdkaka
Äggfri kladdkaka med nougat
Ingredienser:
150 g smör
2 msk ljus sirap
3.5 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1.25 dl mjölk eller grädde
150 g Odense nougat
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Rör sedan i sirapen. Blanda vidare i socker, mjöl och kakao och rör om. Blanda slutligen i vätskan. Låt småkoka ett par minuter under omrörning. Häll i form, ca 26 cm i dm. Grädda i mitten av ugnen, 175 grader, i 20 minuter.
Hyvla över nougaten och bred ut över kakan direkt när du tagit ut den.
Stort grattis till alla pappor idag!
måndag 4 november 2013
Tips DesignTorget
Jag blev tipsad av min vän Anna om DesignTorget diskmedelsburk som jag köpte förra veckan. Du fyller burken med diskmedel och trycker diskborsten mot locket så får du lagom mängd diskmedel. Snyggt att få bort diskmedelflaskan från bänken och miljövänligt. Den här, 2hand kläder, antikvariat och hembakade saffransbiskotti blir mina julklappar i år. 50kr på DesignTorget, skynda fynda!
söndag 3 november 2013
Veckans klimatnyhet
Ett miljöprogram för miljonprogrammetNaturskyddsföreningen uppmärksammar i en ny rapport att omkring en halv miljon av husen i miljonprogrammet läcker energi och står inför ett stort renoveringsbehov. I den nya rapporten har Naturskyddsföreningen låtit ÅF utvärdera en rad styrmedelsförslag för att nå riksdagens mål om halverad energianvändning från bostäder till 2050.
Läs debattartikeln i Göteborgs-Posten
Ladda ner rapporten här
söndag 27 oktober 2013
Veckans klimatnyhet
Svenska lägenheter använder mindre energiEnergianvändningen för uppvärmning och varmvatten per kvadratmeter i flerbostadshus och lokaler har minskat de senaste tio åren. Mellan åren 2002 och 2012 var minskningen 15 procent för flerbostadshus och 11 procent för lokaler. Det visar ny statistik från Energimyndigheten.
I flerbostadshus med enbart fjärrvärme som uppvärmningsätt användes 149 kWh per kvadratmeter år 2012 för uppvärmning och varmvatten. År 2002 låg motsvarande siffra på 176 kWh per kvadratmeter vilket innebär en minskning med 27 kWh per kvadratmeter eller 15 procent. För lokalbyggnader var användningen 131 kWh per kvadratmeter 2012, respektive 147 kWh för 2002, vilket ger en minskning på elva procent.
Läs pressmeddelandet från Energimyndigheten
söndag 20 oktober 2013
Veckans klimatnyhet
”Även lägenheter borde få avdrag för egen elkraft”Regeringen föreslår ett skatteavdrag för de hushåll som sätter upp ett vindkraftverk på tomten eller solpaneler på taket. Men alla har inte denna möjlighet, eftersom de som bor i lägenhet varken har en egen tomt eller ett eget tak. För att systemet ska omfatta hushåll som bor i lägenhet krävs att man också kan få ett skatteavdrag om man producerar sin egen förnybara el genom att äga andelar i vindkraft och solkraft.
Det skriver representanter för Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Hyresgästföreningen, HSB, Sala-Heby solelförening, O2:s vindkraftskooperativ, Oberoende Elhandlare och Svensk Vindenergi i en debattartikel i Dagens Nyheter.
I Sverige är det bara cirka 30 000 hushåll, mindre än en procent, som äger egen elproduktion, den absoluta merparten i form av andelsägd vindkraft. I Danmark och Tyskland är andelen ungefär åtta respektive elva gånger större.
Läs debattartikeln: ”Även lägenheter borde få avdrag för egen elkraft”
tisdag 15 oktober 2013
Salva på bivax och olja
Kika in på hennes blogg http://carrof.se/2013/10/10/salva-pa-bivax-och-olja/ för att läsa mer och för recept.
Föroreningar ökar risk för gravida
söndag 13 oktober 2013
Veckans klimatnyhet
Myter hinder för att nå en hållbar konsumtion Seglivade missuppfattningar om konsumentbeteenden har permanentats i samtalen om hållbar konsumtion. Myterna står i vägen för en hållbar samhällsutveckling. Det menar forskare, som på uppdrag av Nordiska ministerrådets, har analyserat internationell forskning i konsumentbeteenden, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
– Det gäller att ta det här på allvar, myterna behöver skingras om vi ska nå framgång i vårt arbete för en hållbar konsumtion, säger Eva Ahlner på Naturvårdsverket. Det är viktigt att beslutsfattare blir medvetna om myterna och inte låter dem styra i beslutsfattandet.
Läs pressmeddelandet från Naturvårdsverket
Läs policy-sammandraget "Förbättra nordiskt beslutsfattande genom att skingra myter om hållbar konsumtion" (pdf)
torsdag 10 oktober 2013
Färdigt syprojekt
Men jag måste erkänna att det inte är min förtjänst utan min mammas... mitt och Majas syprojekt blev istället mormors syprojekt. Vi orkade inte. Men lika glad för det är Maja som äntligen har sin efterlängtade rosalila snurrklänning med spets och knappar i ryggen. Det är en härlig känsla att tillverka något själv.
Här modellar hon glatt för mig för att visa kjolens vidd och snurrkapacitet.
onsdag 9 oktober 2013
Eco-now mässa
Ses vi på Eco-now mässan på lördag? Kl:11-17 på Münchenbryggeriet vid Maria torget, Södermalm. Det kostar bara 20kr för studenter och 100kr ordinariepris om du förköper biljetter resp 40kr och 120kr i dörren. Jag kommer vara där, representera Miljön&vardagen och självklart blogga från och efter mässan.
Förra veckan var jag på Eget företag mässan i Älvsjö med min bästavän som är entreprenör. Det var en givande mässa! Vi gick på flera seminarier, gick runt på mässan och fick bra tips. Bästa banken, bokföringssystem, skatter, hur man lyckas få banklån som egen företagare (vilket är väldigt svårt idag) etc.
För mer information om Eco-now mässan se deras hemsida
söndag 6 oktober 2013
Veckans klimatnyhet
Från Westander Klimat & Energi
Varannan vill ha bilfritt city
Mer än 6 av 10 stockholmare, 64 procent, störs av trängseln i Stockholms innerstad och hälften vill att politikerna på lång sikt ska jobba för en bilfri innerstad. Det visar Novus opinionsundersökning som Veidekke lät göra i samband med att president Obama besökte Stockholm.
Veidekke storsatsar på visionen om en kraftig minskning av bilar i staden och vill dra ner såväl vägar som parkeringsplatser under jord, rapporterar SVT.
– På senaste åren har man sett en attitydförskjutning, att människor prioriterar god miljö och hälsa. Den här opinionsundersökningen visar också att stockholmare är beredda att tänka nytt, säger Lennart Weiss, kommersiell chef på Veidekke, till SVT.
Läs Veidekkes pressmeddelande, Novusundersökningen och Veidekkes vision om ett grönt Stockholm
Se inslaget på SVT: Varannan vill ha bilfritt city