På söndag är det andra advent och det ska bakas mer lussebullar. Jag tänker dela med mig "mitt" recept, brukar få höra att de är extra saftiga. Trevlig helg!
Ingredienser:
(ca 35st)
1g saffran (2 paket)
1 burk kesella vanlig
1 paket saffran för söta degar
18dl vetemjöl
100g smör
5dl mjölk (röd)
1,5dl socker
0.5tsk salt
1 ägg & russin
Gör så här:
Rör socker och gästen tills du får en slät smet. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen. Då får du oftast automatiskt kroppstemperatur på smöret så att gästbakterierna inte dör och färre klumpar. Blanda ihop. Rör i kesella, salt, socker och saffran till en slät smet. Häll i mjölet, spara ca 1dl till utbakningen. Låt jäsa i 40min under kökshandduk, det gör inget om degen jäser längre. (Min jäste 60min pga tidsbrist i köket, bakade kanel- & kardemummabullar samtidigt.)
Baka ut. Använd så lite mjöl som möjligt, då blir de saftigare. Låt jäsa på plåt under en kökshandduk i 30min. Sätt ugnen på 225grader, vispa upp ett ägg löst och ta fram russin. Pensla lussebullarna med det vispade ägget, sätt på russin och grädda i cirka 6-8min. Håll koll! Låt de svalna på ett galler med en kökshandduk över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar