Miljösnällt på grillen:
SparrisRotfrukter
Ekologisk potatis
Viltkött
Ekologiskt kött eller svenskt naturbeteskött (producerar metan som är dåligt för klimatet, men naturbetet är bra för miljön)
Gös (från insjö)
Gädda
Aborre
KRAV-märkt lax
Säsongens grönsaker
Lök
Morötter
Vitkål
Frilandsodlade svenska tomater under sommaren
Grill-värstingar:
Brasiliansk nötbiffVäxthusodlad tomat
Tropiska räkor
Hälleflundra
Bäst:
Elgrill – om elen är miljömärkt och från förnyelsebara källor som vindkraft.
Ok:
Träkol – om du använder elgrilltändare och/eller tändpapper. Sämre om du använder tändvätska. Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet. Dessutom kan paraffin vara ett miljögift om det kommer ut i naturen och är mycket giftigt om t.ex. ett barn skulle få i sig det.
Grillkolen ska vara märkt med FSC och SIS, näst bäst är DIN.
Nja:
Gasolgrill - de andra alternativen är bättre om man undviker tändvätska.
Sämst:
Engångsgrill - det går år mycket energi och fossila utsläpp vis tillvärkningen av aluminiumformen. Om du trots allt använder en engångsgrill se då till att metalldelarna hamnar i metallåtervinningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar