söndag 13 maj 2012

Ekoeffekten

Tidsinställt inlägg. Just nu skriver jag tentamen i Mikroekonomi, wish me good luck det kan verkligen behövas. Efter tentan blir det "måste sysslor"; städning, träning etc. Hoppas alla har en roligare söndag än mig!

Vill rekommendera om Arla nya klimatsmarta projekt Ekoeffekten. Här kan du testa din ekoeffekt på facebook och hitta massor av goda ekologiska recept. Syftet är att öka efterfrågan på kravmärkt mjölk. Idag köper endast ca 10% av Sveriges mjölkkonsumenter ekologisk mjölk. Jag kan endå förstå det eftersom mjölk är en mejeriprodukt som används ofta och i stora volymer, då kan de extra kronorna göra skillnaden i plånboken. En snabb räkning: om ekomjölk kostar 2 kronor mer och man dricker 5liter/vecka. 2x5x4x12 = 480kr/år. Många dricker nog mer än 5liter/vecka. Men tänk på vad du får för de extra 2 kronorna. Du bidrar till grön entreprenörskap, får fler bondgårdar av omvandla sig till ekobondgårdar och slipper onödiga gifter och kemikalier. En kategori som köper mest mjölk är barnfamiljer, de får störst prisdifferens, men de är även den kategori som verkligen borde välja kravmärkt mjölk. För barn är det ju extra viktigt med eko!
Varför kostar ekologisk mjölk någon krona mer? Det finns flera anledningar till att den ekologiska mjölken kostar lite mer. Här är några: Fodret till de ekologiska korna och hanteringen av den ekologiska mjölken på gården är dyrare jämfört med produktionen på konventionella gårdar. Därför betalar Arla mer till bonden för den ekologiska mjölken. Dessutom erbjuder Arla alla bönder som ställer om till ekologisk produktion en ersättning under den tid det tar att ställa om från produktion av konventionell mjölk. Hanteringen och särhållningen av den ekologiska mjölken vid transporten och på mejeriet kostar mer. Nu satsar Arla på att fördubbla sin försäljning av ekomjölk till 2015. De försöker sänka priskilen och visa vikten av ekologiska produkter. Bra intiativ, heja Arla!
Läs mer om ekoeffekten: http://www.arla.se/default____17657.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar