tisdag 15 maj 2012

Sverige 13e värsta miljötjuven

Enligt WWF, Världsnaturfonden, är Sverige plancerad på 13e plat på lista över länders ekologiska fotavtryck. Ekologiska fotavtryck beräknas på statistik av konsumtion och produktion, hur mycket av de förnyelsebara resurser som krävs för att bekosta våra vanor. Våra levnadsmönster kräver cirka sex hektar av jordens förnyelsebara resurser. Varannat år gör WWF en "Living Planet Report" och i den nya hamnar Sverige på plats 13. Rapporten visar  att vi redan använder jordens resurser i en takt som är 50 procent högre än vad de kan förnyas. Vi kan därmed konstatera att Sverige har blivit sämre och/eller inte har gjort framsteg, för två år sedan var placeringen samma som i årets rapport. Om hela jordens befolkning skulle leva som oss svenskar skulle det krävas tre planeter. Världsgenomsnittet är cirka 2,7 hektar.

Jag blev chokad när jag läste artikeln om WWFs rapport på DNs hemsida. Läs gärna artikeln; http://www.dn.se/nyheter/varlden/wwf-sverige-13e-varsta-miljoboven
Jag var helt övertygad att vi hade gjort en förbättring sedan den senaste mätningen. Jag hade hoppas på 2,6-2,7 hektar. Kanske trodde jag så starkt på en förbättring eftersom de är de senaste två åren jag själv har blivit miljönörd. Helt klart en besvikelse. Nu får vi se till att jobba aktivt med våra koldioxidutsläpp och ta ikapp den förbättringen vi kunde (och borde) ha uppnåt. I slutet av juni ska FN mötas i Rio de Janeiro för att bland annat diskutera hållbar utveckling och sätta upp betydelsefulla mål för hur rikare länder ska minska sina utsläpp. Hoppas du som läser förstår allvaret i artikeln och hjälper oss att minska vårt ekologiska fotavtryck.

Ta till dig alla våra små tips, om majoriteten av Sveriges befolkning gör små hållbara förändringar i sin vardag kan det göra stor skillnad. Du bör göra det här, om du inte redan har gjort det:
Köp ekologiskt och närproducerat!
Rör inte jätteräkorna!
Köp ett snålspolande munstycke
Var noga med att släcka onödiga lampor, stäng av apparater ordentligt etc.
Använd lock när du lagar mat eller vattenkokare.
Ta fram jumpaskorna eller cykeln och parkera bilen.
Ät mindre kött!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar