onsdag 3 oktober 2012

Investering

Som jag tidigare har skrivit betyder klimatsmart inte bara att bry sig om miljön och att ha ett hållbart tänk, utan även att spara pengar. Investera i miljön och samtidigt i ett "fuck off konto".

Blondinbella skrev tidigare om ett sådant konto vilket är ett konto där du har cirka två månadslöner att kunna investera i sig själv med. Det kan till exempel vara att ha råd med att sluta sitt jobb för att börja plugga eller leta efter drömjobbet, kunna ta semester, oförutsedda kostnader (bil/kyl går sönder) och kunna göra det du drömmer om.

För många kan det ta långt tid att spara två månadslöner och då hjälper det att vara klimatsmart. Glöm även inte att se över din ekonomi och avtal, var inte rädd för att rota i avtalslagarna. Slå ihop små lån och få bättre ränta, spara pengarna på den bank med bäst ränta (vilket förmodligen inte är din nuvarande bank, jag har ett sparkonto på Bluestep just pga. räntan), våga förhandla med din bank, har du några onödiga kostnader, tjänar du på att betala årsavgift istället för månadsvis? etc.

Miljötips för din ekonomi:
Köp säsongsbaserat - varor i säsong är billigare, utnyttja det! Vissa varor kan du tom frysa in.
Cykla/gå så mycket som möjligt. Skippa onödiga bensin kostnader eller minska kommunalt-perioden.
Laga/baka mer! att äta halvfabrikat är majoritet dyrare.
Investera i snålspolande munstycke.
Slösa inte med värmen, man behöver inte ha 23 grader hemma.
Se över dina elavtal, teckna rörligt och satsa efter årets förutsättningar. (vindkraft/vattenkraft kallvinter?)
Köp second hand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar