söndag 7 oktober 2012

Shoppa smart

Klädbutiker, främst budgetkedjor, börjar använda allt mer organiska material. Organisk cotton är något vi ser bland hyllorna, mestadels underkläder, strumpor och basplagg. Det är ett bra intiativ, men prisa inte organiska plagg för fort!

Det som utgör organisk material är att man använder mindre vatten än när man tillverkar bomull och linne, använder inga bekämpningmedel och konstgödsel och kan frodas i alla typer av jord och klimat. Det är bättre för miljön, ofta mjukare och ett snällare material att ha nära huden.

Det man ofta glömmer bort är att plaggen kan tillverkas under samma omständigheter som i videon "The Toxins returns", självklart utan de starka kemikalierna, men under dåliga arbetsförhållande. Mestadels av de organiska plaggen måste fortfarande blekas eller färgas. Visst finns det snällare färgnings- och blekningsmedel, men det är fortfarande otroligt starka medel.

Organiska plagg är även sällan klimatkompenserade, vilket betyder att företagen inte tar hand om hela proccessen. Från planta till butik, klimatkompenserar bland annat transporter och så vidare.

Organiska plagg är med andra ord bra marknadsföring för företag, en billig peng för ett hållbart synsett och åsikter för företaget. Om du köper nödvänliga plagg och speciellt basplagg, underkläder och strumpor. Med andra ord plagg som håller under en längre period, användbara plagg och plagg som är nära kroppen. Då bör du givetvis välja organiska material. Men köpa bara för köpandes skull, eller köpa på sig ett lager från hållbara kollektioner är något snedvridet. Det är bra att du stödjer företagets miljösamarbeten, men du kan även använda din konsumentmakt på annat sätt.

Blogga, multitaska och sätt krav på företagen! Organiska material räcker inte utan bör klimatkompenserats och "humankompenserats".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar