onsdag 31 oktober 2012

Torka aldrig tårar utan handskar

Jag tror ingen har missat Jonas Gardell livsverk "Torka aldrig tårar utan handskar" på svt. Tre program à en timme, första boken finns även ute och andra & tredje boken släpps under nästa år. Serien handlar om AIDS/HIV eller "bögpesten" på 80-talet. Titeln kommer från en sann berättelse när en sjuksköterska tar av sig handsken för att torka tårar på en HIV smittad person som ligger ensam isolerad i plågor.

De låg ensamma, ofta utan besöksgäster eftersom de var oinformerade om hur det smittade och var emot homosexualitet. På många begravningar sa familjerna att dödsorsaken var cancer eftersom AIDS skulle avslöja att deras son var gay. Många tog livet av sig själva i rädsla för vad som skulle hända.

Jonas Gardell var själv med om att hans vänner gick bort och serien är en sann berättelse. Jag tycker det är fantastiskt att Gardell bryter tystnaden och hedrar de vackra människorna som dog.

Det går även en dokumentär på svt "Smittad - när HIV kom till Sverige". Väldigt intressant! Hur Sverige införde smittoskyddslagen och kunde ta in oskyldiga människor på isolering på bara misstanke. Låter inte som säkra Sverige. Att många patienter fick ligga isolerade utan psykologisk hjälp. Tänk att veta om att du kommer dö, dina nära & kära vågar inte träffa dig och du kan inte göra något åt det. När de dog blev de inpackade i svarta sopsäckar, som om de vore skräp.

I dokumentären visades ett klipp ur ett program från 80-talet. Programledaren ställde frågan "Kan vi vanliga människor drabbas av smittan. "Just nu är det bara homosexuella, bisexuella, narkomaner och prostituerade som är smittade?". Att man kan använda ordet "vanliga människor" är ofattbart. En forskare har kommenterat inslaget att de glömde gruppen heterosexuella, bra kommentar. Att man kan vara homofob är skamligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar