fredag 26 oktober 2012

Plus svt

Gårdagens program av Plus på svt (mamma tipsade) handlade om konsumentmakt och miljöhjältar. Se gärna avsnittet!

Petter som cyklar runt till gårdsbutiker och köper all sin mat från gårdarna. Ekologiskt och närproducerat. Han menar att det blir både billigare och tar mindre tid. Tiden håller jag inte med om, men kostnaderna hade sjunkit med mer än hälften. Man köper bara det man ska ha och inget onödigt. Matbutiker är experter på att få ner den där chipspåsen och extra-pris-chokladen i din varukorg. De placerar snacksen vid kassan av en anledning. Bra att gårdsbutiker får mer stöd och gynnas!

En kvinna som bara handlade second hand. Möbler, it, tv och så vidare. Betydligt billigare, hon hade gjort riktiga fynd (ljusstakar från Svenskt Tenn för 10kr istället för 900kr, hon uttalade inte sig om märket). Tjocktv som skänks bort gratis och ett företag som säljer 2hand datorer. De tar hand om gamla företagsdatorer, byter ut/lagar och säljer dem. Väldigt bra idé, visste inte ens att det fanns! Dessutom hade de oförskämt bra garanti.

En familj som hade köpstopp under ett helt år. De fick bara köpa mat, hygienartiklar och medicin. De tyckte att presenter till andra och sina tre barn var svårast. Med glimten i ögat berättade de att det blev många syltburkar det året.

Det här är tre extrema exempel, men dem inspirerar och hjälper Sverige mest att minska våra utsläpp. Vår blogg handlar om att inspireras och göra små förändringar i din vardag. Sedan är jag säker på att när du väl har börjat kommer du byta ut allt fler vanor och öka ditt hållbara tänk!

Lärdom från Plus till miljön&vardagen:
Du kan fynda mycket secondhand, på blocket och loppisar.
Besök gärna gårdsbutiker och utnyttja om du bor nära en. (Min närmaste gårdsbutik är ca 10mil till)
Köp ekologiska och närproducerade varor.
Välj tjocktv till barnen, sommarstället etc.
Prova köpstopp en stund (kommer köra en kampanj på bloggen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar