måndag 10 mars 2014

Mer ekologiskt på tallriken!

Den socialdemokratiska regeringen satte år 2006 ett mål på 25 procent ekologisk mat i offentlig sektor till 2010. Nu fyra år försent är kommunerna på väg att nå målet. Men målet har inte gjort 25 procent av det som finns på tallriken ekologiskt, utan en fjärdedel av inköpen ekologiska. Hjälten är ekomjölken! Mjölk tar upp en stor del av inköpen och väljer kommunen ekomjölk når de oftast upp till målet. På tallriken hittar vi att 9 procent potatisar, ca 14 procent av grönsakerna och knappa 0-1 procent kött är ekologiska.

Är ekomjölken bara ett effektivt och lätt sätt att nå målen eller har ekomjölkens debatt nått skolorna? Tyvärr tror jag på det första alternativet, men hoppar innerligt att mjölkdebatten har fått polletten att  trilla ner inom offentlig sektor. Visst det är bra att ekomjölken prioriteras, inte bara för att det är bättre för både vår miljö och våra kroppar, utan för att det gynnar ekobönderna. Men nu tycker jag att vi ska sätta högre krav! En fjärdedel av tallriken ska vara ekologisk samtidigt som vi behåller ekomjölken till maten. Använd din konsumentmakt, ställ krav på din kommun och dina/ditt barns skola och spread the word!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar