söndag 2 mars 2014

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

Debatt om regeringens ställningstagande till EU:s klimatmål
”Alliansregeringen vill se högre ambitioner när det gäller klimatpolitiken i EU. Vi vill också [ha] ett nytt mål för förnybar energi”, skriver ministrarna Lena Ek (C) och Anna-Karin Hatt (C) i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

”Vi vill att EU ska enas om ett klimatmål där utsläppen ska minska med sammantaget 50 procent till år 2030. Vi anser att 40 procentenheter ska uppnås internt inom EU förutsatt att detta sker genom en kostnadseffektiv bördefördelning mellan EU:s medlemsländer. De resterande 10 procentenheterna ska ske via internationella mekanismer i samband med att andra utvecklade länder tar sin andel av utsläppsminskningarna”, skriver de.

I en replik skriver Åsa Romson (MP) att ”alliansens nej till fortsatt bindande mål om förnybar energi och energieffektivisering försvagar klimatarbetet inom EU och därmed även möjligheterna för EU att driva på för ett helt nödvändigt, globalt och bindande klimatavtal vid FN:s klimattoppmöte i Paris 2015.”

I ett pressmeddelande menar Svebio att målet på 27 procent förnybar energi till 2030, som regeringen ställer sig bakom, innebär en sänkt ökningstakt jämfört med utvecklingen under de senaste åren.

Läs debattartikeln av Lena Ek (C) och Anna-Karin Hatt (C) på SvD Brännpunkt: ”EU bör sätta högre klimatmål”

Läs repliken av Åsa Romson (MP): ”Tydligt att M får styra klimatpolitiken”

Läs pressmeddelandet från Svebio: ”Regeringens ambition ger inte högre klimatmål i praktiken”

Läs även replik av Matilda Ernkrans (S) och Marita Ulvskog (S): ”En rejäl och tydlig klimatbluff”

Läs relaterad artikel i Aftonbladet: ”Alliansen sviker barnen om klimatet”

Läs relaterat pressmeddelande från Vänsterpartiet: ”Höj ambitionerna i EU:s klimatpolitik”



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar