Vill tipsa om denna typ av ungsbakade julskinka. Den är jättegod, ägg- och glutenfri. Toppen för oss!
Skär bort svålen på den råa skinkan. Stöt i mortel 3 tsk hela kryddpepparkorn, 2 tsk hela kryddnejlikor, 3 tsk rosmarin eller basilika. Smula (mellan fingrarna) ner 8 lagerblad och 2-3 tsk mejram. Blandningen är lagom till en skinka på ca 4 kg.
Lägg skinkan på ett riktigt stort stycke aluminiumfolie. Blanda alla kryddorna och strö eller klappa in blandningen på hela skinkan. Vik ihop folien runt skinkan till ett stadigt och tätt paket. Gör ett kryss tvärs genom folien, sätt in en köttermometer och ungsbaka i 175 grader. Räkna med att det tar 60-70 minuter per kilo skinka. Skinkan är klar när termometern visar 74 grader. Låt hela paketet vila i 15 minuter, öppna därefter folien och ta bort termometern. Cajsa Wargs skinka griljeras inte utan serveras med sitt "kryddtäcke".
Cajsa Warg (kokboksförfattare som levde på 1700-talet) svepte in sin kryddskinka i tjock rågdeg. Vi tar folie istället, men kryddorna är desamma.
Om man har köpt en färdigkokt skinka, hur gör man då? Gnider in kryddorna, folie och ca 15 min? Funkar det?
SvaraRaderaFungerar väldigt bra, 150 grader i ugn gärna dryga timmen i folie. Supergott resultat
RaderaUndrar samma sak!
SvaraRadera