Idag kunde du lyssna på min kompis och kollega inom Energi- och klimatrådgivningen, Emma Wass, på P4 Radio Stockholm http://sverigesradio.se/sida/ljud/4307077?play=4307077&playtype=Sändning där hon svarade på frågor om hur man blir mer klimatsmart runt jul. Hur ska vi tänka om...
Julgranar
Man ska tänka närproducerat. Köp en svensk gran. Granarna är inte märkta utan man måste fråga efter det. Det säljs flest danska granar i Sverige. Att köpa en svensk gran är även klimatsmartare än att köpa en plastgran som innehåller bla PVC och är ingen förpackning och därför inte kan återvinnas. Efter julen ta din gran till kommunens återvinningscentral. Eller så kan du klippa ner och kompostera. Vissa kommuner anordnar återuppsamlingsplatser för julgranar. Kolla på din kommuns hemsida.
Värmeljus
Återvinn dina värmeljushållare i metallinsamlingen. Vi gör av med ca 300 miljoner värmeljus i Sverige per år, 33 värmeljus per person och år. Allt stearin behöver inte vara borta men så mycket som möjligt innan du återvinner dem. De metallförpackningar du sorterar ut blir råvara för nya metallprodukter. Det sparar 95 % av energin när vi ska framställa nya förpackningar.
Ljus
Välj de svanenmärkta ljusen framför vanliga. De innehåller inte parafin, olja och bensin, och bidrar därför inte till växthuseffekten. Använd ljusstumpar genom att lägga dem på ett fat med vatten på och låt dem brinna upp helt.
Julmat
Laga lagom mycket mat. Måste man ha alla traditionella rätter. Äter alla allt. Laga mat dagarna efter på resterna. Frys in innan det blir gamalt. Ta inte för mycket mat på julborden som sedan behöver slängas. Ta hellre fler och små portioner. Maten står för 30 av vår klimatpåverkan i hushållen. Var 5:e matkasse slängs. Ät även bättre mat. Mer ekologsikt, mer grönt och mindre kött.
Julklappar
Ge upplevelseklappar framför saker. Tex biobesök med barnpassning, vinterpickning. Hemmagjorda klappar uppskattas också. Ett barn har ca 500 leksaker hemma och behöver kanske inte fler.
Julbelysning
Energimyndigheten har gjort undersökningar på julbelysningar där man kan se vad de drar. Skillnaderna mellan vanliga lampor och LED. LED drar en tiondel mindre än vanliga. Använd timer och ställ in så att julbelysningen bara lyser när det är mörkt och när du är hemma. Glöm inte att lämna in gamla glödlampor till återvinningscentralen. Det är farligt avfall.
Du kan läsa mer på: www.energiradgivningen.se
Du kan även ringa Energi- och klimatrådgivningen och prata med bland annat Emma vardagar 9-16 på 08-291129.
Lycka till att bli mer klimatsmart till jul!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar