lördag 15 september 2012

Resor

EnergirådgivningenSmå förändringar i din vardag kan gynna både din ekonomi och planeten. Energi- och klimatrådgivningen har många bra tips. Här kommer även några om resor.

http://energiradgivningen.se/

Vi har tidigare bloggat om bostaden http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/06/bostaden.html
maten
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/08/mat.html
och inköp
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/08/inkop.html
och avfall
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/09/avfall.html

Hur vi reser har stor betydelse för vår klimatpåverkan. Flyg- och biltransporter hör till våra största miljöhot och genom att låta bilen stå, samåka mer eller cykla kan vi minska denna påverkan.

Många kan minska sin klimatpåverkan genom att resa smartare. Stockholmsområdet har en väl utbyggd kollektivtrafik och de som bor i ytterområdena kan nyttja infartsparkeringar för att minska sina bilresor. Nästan hälften av alla bilresor är kortare än fem kilometer. Många av dessa resor kan göras med cykel i stället. Om du cyklar släpper du inte ut några växthusgaser alls och du kan även öka ditt välbefinnande.

Snåla på soppan

Om du måste köra bil finns det mycket du kan förändra för att köra bränslesnålare. Miljöbilar släpper ut mindre koldioxid än vanliga bensin- och dieselbilar.

Hur du kör påverkar också bränsleförbrukningen. Håll hastighetsgränserna och undvik att köra mer än 100 kilometer i timmen. Använd så hög växel som möjligt, kör mjukt och lätt och ha välpumpade däck. Trafikverket har en snabbkurs i sparsam körning på sin webbsida.

Ett sätt att minska bilåkandet är att organisera en ”vandrande skolbuss” med andra föräldrar, där ni turas om att till fots följa barnen till skolan.

Visste du att...

Oljeproduktionstoppen, eller peak oil, är den tidpunkt då världens efterfrågan på olja överstiger tillgången. Den lättillgängliga oljan håller på att ta slut och vi är på väg att hamna i en situation där det går åt mer energi att utvinna oljan än vad vi får ut av den. Särskilt mat och transporter kommer att öka i pris. Det är därför viktigt att snabba på omställningen till mindre oljeberoende.

Läs mer på: http://www.energiradgivningen.se/sites/default/files/gemensam/pdf-filer/Klimatbroschyren_2012.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar