söndag 23 september 2012

Veckans klimatnyhet

Från Westander Klimat och Energi

 Regeringens budgetproposition
Regeringens budgetproposition för 2013 innehåller ett flertal förstärkningar av satsningarna på energiområdet, skriver Näringsdepartementet i ett pressmeddelande. De områden som beskrivs är energiforskning, biogas, solceller energieffektiva byggnader och vindkraftsforskning.

– Vår generations moraliska uppgift är att ställa om till ett hållbart samhälle. Därför är jag glad att regeringen i budgeten för 2013 kan göra stora och viktiga insatser för att bygga ut den förnybara energin i Sverige, för att forska mer kring framtidens klimatsmarta tekniker och för att hela Sverige ska få tillgång till bredband med höga hastigheter, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Arbetet med anpassning till ett förändrat klimat stärks och samordnas, både på central och regional nivå, skriver Miljödepartementet i ett pressmeddelande. Klimatmodelleringsverksamheten vid Rossby Centre vid SMHI tillförs 10 miljoner per år från 2014. De kommande fyra åren satsas 12 miljoner kronor per år på myndigheterna SGI:s och MSB:s verksamheter för insamling av geoteknisk information.

– Vi kommer också att ge Länsstyrelserna i uppdrag att utarbeta regionala handlingsplaner för klimatanpassning och följa upp klimatanpassningsarbetet i kommunerna, säger miljöminister Lena Ek.

Trots växande utmaningar och ett historiskt stort reformutrymme så skär alliansregeringen ned miljöbudgeten. Dessutom sänks anslag inom energi, medan transportpolitiken inte tar klimathänsyn och regeringen bryter mot FN:s klimatkonvention, kommenterar Miljöpartiet i ett pressmeddelande.

Läs Näringsdepartementets pressmeddelande

Läs Miljödepartementets pressmeddelande

Läs Miljöpartiets pressmeddelande

Läs också Naturskyddsföreningens pressmeddelande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar