tisdag 12 juni 2012

Coop säger nej till scampin


JAA jag fortsätter att predika min anti scampi kampanj! Livsmedelkedjan Coop hakar nu på trenden och skippar jätteräkan. Fler föreningar, bla. Naturskyddsföreningen, har bett livsmedelkedjorna och resturanger i Sverige att säga nej till jätteräkor. Hemköp, Pizza Hut (skirivit om tidigare), Scandic och ett flertal sushiresturanger har redan tagit bort scampin från deras sortement. De globala rörelsen mot jätteräkor växer även. Nu står ICA helt ensamt som enda stor livsmedelskedja som säljer jätteräkor trots att ICA 2009 beslutade centralt att sluta köpa in jätteräkor. Det är verkligen tråkigt, ICA är nog för många duktiga ur miljösynpunkt pga av deras egna gröna märke ICA-eko.

Hur påverkar jätteräkorna miljön? För att göra pats för bassängerna skövlar räkföretagen magroveskog. Fiskar och andra skaldjur som lever i skogen försvinner eller dör. Lokalbefolkningen kan inte längre livnära sig på fisken. I bassängern frodas även bakterier som leder till en rad sjukdomar. Räknorna får antibiotika och doppas i giftiga kemikalier för att "tvättas". Dieselpumpar ger räkorna tillfälligt friskt vatten, men förstör miljön i längden. Efter några år kan man inte längre odla räkorna på samma plats just på grund av alla miljögifter. Då flyttar räkodligarna vidare till nästa plats och upprepar samma hemska process.

Att tänka på: Inte ens de "ekologiska" är ett bra miljöval. Jätteräkor står även under namnen tigerräkor, gamas och scampi.

Så påverkan du: Köp inte jätteräkor, be att få ta bort de ur din rätt & på sushitallriken och frågasätt gärna butiker &resturanger som fortfarande säljer scampi. T ex ICA.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar