lördag 9 juni 2012

Gift i leksaker

I tisdags, den 5 juni, skrev svt "Nytt kemikalelarm. Dockan innehöll 10 procent av en förbjuden kemikalie och badankan, som påstods vara giftfri, hade höga halter av giftig plast. Nu kommer ett nytt larm om gift i leksaker". Miljöförvaltningen i Stockholms stad har under våret tagit stickprover på 14 olika leksaker för att mäta halten kemikalier. I flera av produkterna hittade man tre skadliga ämnen, som är så farliga att de är helt förbjudna i leksaker. På plats tre över den produkt som innehöll mest gifter hamnade en badanka, som dessutom har en lapp runt halsen där det står "badleksak av giftfri plast".

Att det står på produkten att den är helt giftfri är ingen garanti för att det är så, det kan finnas spår av låga halter av ftalar, giftig kemikalie. På kemikalieinspektionen ser man allvarligt på att leksaker innehåller ftalater. Några av de farliga ämnena som plastleksaker innehåller är reproduktionsstörande och testiklarna kan påverkas negativt vilket kan göra att man har svårt att få barn i framtiden. Produktionen av plast i världen fortsätter öka och på 15 år har den fördubblats. Nu görs det 245 miljoner ton plast varje år i världen.

Jag har tidigare skrivit om farliga gifter i plast, men trodde inte att det var såhär allvarligt. Att det inte finns någon garant till och med när produkter sägs vara giftfri betyder att du inte kan lita på plastindustrin alls. Majoriteten av dagens leksaker är producerade i just plast. Barn är extra känsliga mot kemikalier och kan lätt ta upp skadliga ämnen. Det är extra viktigt att försöka skydda sina barn så mycket som möjligt. Snälla försök att inte köpa plastleksaker och om du absolut "måste" köp det så lite som möjligt.
 
Tänk även på
Köp ekologiskt och närproducerat
Köp varor utan plastförpackning
Ta med en tygpåse, köp inte plastpåsar. Maten tar upp kemikalier från plastpåsen om de "ligger fritt" i påsen utan förpackning. (dessutom hög marginal)
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar