fredag 1 juni 2012

Hemlöshet läsvärt

I morse på svt nyheterna var det en nyhetssändning om hemlösa och byråkrati. Det är konstigt svårt att hitta information om detta på svt hemsida.. Sverige får allt fler hemlösa, framför allt unga, och fler köar utanför soppkök och kyrkor. Resturangen Sven-Harrys vid Vasaparken i Vasastan, Stockholm erbjuder därför frukost med soppkök för hemlösa. Han erbjuder välgörenheten privat och ska själv bekosta fyra dagar, men för att kunna driva förslaget även en femte dag i veckan behöver han bidrag/subvention från staten. Han har därför skickat in en motion. Pågrund av byråkrati och lagar får inte företag driva soppkök eller skänka mat. Just på grund av att de är ett företag.

Min mamma har tidigare berättat om kunder som driver livsmedelsbutiker som vill skänka "gammal" mat till härberg. Livsmedel har bästföredatum så de kan inte säljas i butik längre, men de håller ju längre. T ex ägg kan man äta upp en månad efter bästföredatum bara de står i kylen. Även majoritet av mejeriprodukter håller längre. Lukta och smaka?! Torrvaror håller en längre tid efter bästföredatum. De flesta varor har faktiskt längre livslängd. Varför kan livsmedelsbutiker inte då få skänka mat till härberg och hemlösa? Många hemlösa rotar endå i papperskorgar, blir glad för minsta lilla matbit och riskerar att bli undernärda vilket kommer försvåra att "komma på rätt bana" igen. Dessutom är det bra ur miljösynpunkt eftersom matsvinnet minskar. Det är en win-win situation.

Företag försöker faktiskt hjälpa till och göra en god gärning. Men allt detta stoppas pågrund av skitnödig byråkrati. Det här är ett ämne som gör mig riktigt arg! Hur kan politikerna tillåta detta, lägg tid på Sven-Harrys motion och gör det lättare/möjligt för företag att hjälpa hemlösa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar