fredag 1 juni 2012

Kamutvete

Kommentar till Annas tidigare inlägg om ris och dess negativa klimatpåverkan. Stor del av jordens befolkning har ris som basföda, vilket gör det till en av världens viktigaste grödor. Ris odlas i 113 länder. Sammanlagt odlas ris på en yta av 1,55 miljoner kvadratkilometer, vilket motsvarar 11 procent av världens åkerareal. Åttio procent av risodlingen sker i vattentäckta dammar som antingen är bevattnade eller försörjs med regnvatten. Ris behöver inte odlas på vattendränkta fält, men det är lättast för att få stor skörd vid odling i våta system. Ris som odlas under torrare förhållanden ger ungefär en tredjedel i skörd jämfört med ris som odlas i dammar.
Vattendränkta risodlingar orsakar stora utsläpp av växthusgasen metan. Det är svårt att uppskatta storleken på utsläppen av metan och lustgas, som beroende på bland annat rissort, jordtyp, och antalet skördar per år. En svensk studie anger att enbart metanutsläppen från risfält i USA och Thailand grovt räknat uppgår till cirka 0,5 respektive 0,55 kilo koldioxidekvivalenter per kilo ris. Den potentiella klimatpåverkan per kilo ris har beräknats till mellan 0,9 och 1,4 CO2. Andra uppgifter talar om att risodlingar globalt släpper ut mellan 31 och 112 ton metan per år. Enligt samma källa kan den siffran jämföras med 76 – 92 miljoner ton från idisslande djur. Det KRAV-märkta ris som säljs i Sverige är till största delen odlat med torra metoder i Italien. Text, information Naturskyddsföreningen.

Risodling orsakar inte bara stora utsläpp och en negativ klimatpåverkan, utan även vår hälsa. Det är mycket mer kolhydrater i ris än man tror och dessutom behöver man en större mängd för att bli mätt i jämförelse med t ex matvete.
Jag har börjat byta ut ris mot kamutavete. Kamutvete är veteslag från Egypten och är närmast släkt med durumvete. Kamutvete har dubbelt så stor mängd mineraler, proteiner, vitaminer än andra vetesorter. Ett väldigt nyttigt förslag. Kamutvete cirkapris 28 kronor, du hittar det nu i de flesta matbutiker på "rishyllan" om inte finns det garanterat i hälsokostbutiker. Visst är det lite dyrare än ris, men du behöver bara hälften så mycket för att bli mätt vilket gör varan mer prisvärd. Dessutom är det gott. Andra bra val är bulgur och om du är ris älskare se då till att köpa krav-märkt ris.

1 kommentar:

  1. Tyvärr är kamuten tillfälligt slut: Kamutvetet är tillfälligt slut på hyllorna.
    På grund av dåligt väder i Kanada och därmed liten skörd 2011 börjar lagren av kamutvete att sina. All export har stoppats vilket innebär att Kamutvete kommer att vara tillfälligt borta från butikshyllorna. Vi beklagar detta, men det är tyvärr inget vi kan påverka. Vi lägger ut mer information när produkten åter finns i butik.

    Håkan

    SvaraRadera