lördag 2 juni 2012

Fondant au chocolat

Vilket väder! En regnig dag som denna är utmärkt för bakning. Jag älskar franska bakverk såsom macarons, pain au chocolat, croissant, chokladkakor etc. På baksidan av Lindt bakchoklad finns det ett recept på chokladfondant. Tur att man är bra på språket då hela receptet är på franska.

Ingredienser (4 portioner)
150g Lindt bakchoklad 70%
180g smör
75g socker
65g mjöl (vetemjöl)
3 ägg
3 äggulor
en nypa salt

Gör så här: Smält choklad i vattenbad. Tillsätt smör, socker och salt i vattenbadet. När det har smält tillsätt äggulor, ägg och mjöl. Smöra formen ordentligt. Fyll formarna 3/4delar fulla med smet. Frys i 3h. Sätt formarna i ugnen 220 grader i cirka 15 minuter. Serveras varma med en skopa vaniljglass.

Tips: "Pudra" mjölet med hjälp av en sil för att få in mer luft och slippa klumpar. Rör om med en slev i "åttor", ingen visp, för att behålla luften och få en godare kaka. Går även bra att göra i fyra småformar. Går bra att göra på morgonen, då har jag fondant i frysen 1h och sedan i kylen hela dagen framtill jag serverar den. Köp gärna gammaldags vaniljglass (min favorit) eller gör din glass själv. Vi har nyligen beställde en glassmaskin. Självklart, köp ekologiska råvaror!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar