söndag 10 juni 2012

Framtidens energisystem

Igår läste jag en väldigt intressant artikel på Naturskyddaföreningens hemsida om framtidens energisystem. De förklarar varför kärnkraft inte behövs och varför hundra procent förnybart energisystem inte bara är möjligt utan realistiskt. Det är nog ingen som har missat att dagens energisystem ger upphov till förstörande av vår miljö. I Sverige står vi med en åldrande uppsättning kärnkraft som måste ersättas. Frågan är med vad?

Vi måste börja bestämma och bygga ett nytt hållbart energisystem som ersätter kärnkraften. Det finns flera alternativ. Naturskyddaföreningen menar på att det framtida energisystemet ska vara baserat på förbybara energikällor, men att man också måste satsa på energieffektivisering. Det är viktigt för att klara en snabb övergång till förnybart och är det enda som möjliggör en långsiktig lösning. Media och debatter präglas av osäkerheter och myten om att förnybar energi inte är tillräckligt effektivt. Dvs. att vi inte kommer ha lika mycket energi att förbruka och tvingas att se över våra utsläpp. Den myten är säkerligen baserad på gamla siffror, rykten och osäkra antagande. Nu tycker jag att vi dödar de myter en gång för alla!

Vi får däremot inte glömma bort att all energi ger miljöpåverkan, även förnybart, men i betydligt mindre mån än kärnkraften. Biobränsle är bara hållbart så länge det skogs- och jordbruk de härstammar från är hållbart. Vindkraft kan inte placeras hur som helt utan negativ påverkan på lokala ekosystem (kräver även energi och metaller vid production). Vattenkraft har en negativ påverkan på det biologiska mångfald i lokala ekosystem och bör därför inte byggas ut ytterligare. Solenergi har en liten miljöpåverkan vid tillverkningen. Därför är det viktigt att satsa på just energieffektivisering, bygga upp fler hållbara skog- och jordbruk och se över placering och planering av förnybart.

Sverige har ingen brist på energi från energikällor som sol, vind och vatten. Vi har god kunskap om tekniken och priserna på förnybart minksar i rasande takt. Nu är det verkligen läge för investeringar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar