lördag 25 augusti 2012

Baksidan av budget industrin

Som ni såg i "The Toxins Return" tar många budget kedjor i kläd- och leksaksindustrin hjälp av Kina och Indien. Det är billigare att till exempel färga kläder i Indien och tillverka delar till dockor i Kina. Mycket beror på att det använder billiga och livsfarliga medel, medel som ofta är strikt förbjudna i företagets hemland. Att färga/bleka kläder snabbt och billigt görs med starka medel som ger frätskador, yrsel, andningssvårigheter, cancerframkallning och andra skador på kroppen. Endå så utsätter H&M och andra budgetkedjor människor för det här dagligen. Självklart är det inte något de marknadsför utan sker bakom stängda dörrar i bland annat Indien. Svart är inte bara den populäraste färgen utan även den färg som behöver starkast medel för att färga. Ett linne kostar cirka 70 kronor, men bidrar till skada av människors hälsa, miljöförstöring och farliga kemikalier för din hälsa.

Dockor och andra leksaker innehåller farliga ämen. Många dockor sprutas med ett ämne som gör materialet mjukare. Det ämnet är starkt cancerframkallande! Plast innehåller farliga kemikalier som jag tidigare har skrivit om. Det här är leksaker vi köper till våra barn. Leksaker som kan ge ditt barn cancer i framtiden, allergier, astma, huvudvärk och framkalla många typer av skador. Det är skamligt att utsätta sitt barn för det här. Köp istället trä (gärna FSC märkt) leksaker och läs ordentligt vart leksaken är producerad.

De människor som arbetar i lager, varuexport/import hamnar och exponering/butiksbiträde kan även få skador. Dokumentären intervjuar bland annat en ex arbetare på H&M som har påverkats negativt av kemikalierna från kläderna. Samma kedjas jeans visades innehålla stora mängder farliga kemikalier i ett flertal tester. Självfallet tog kedjan bort jeansen omedelbart och vill inte kommentera händelsen.

"Made in China" lappar på varor är inte längre något konstigt utan något vi ser daligen på majoriteten av våra produkter. Det här är något vi vill ändra på! Var med och påverka, använd din konsumentmakt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar