fredag 24 augusti 2012

Märkningar

Det finns många typer av miljömärkningar och att lokalisera sig i ekodjungeln är inte helt lätt. Att det är skillnad på Bra miljöval, EU-blomman och MSC är inte alla som vet. Här är en guide om miljömärkning från naturskyddsföreningen. Bra miljöval, Svanen, Krav och MSC stöter du på i livsmedelbutiker dagligen.

Bra miljöval - Naturskyddsföreningens eget miljömärke. Finns på Hygienartiklar som schampo, tvål och tvättmedel, på el och värme, transporter, textil och kläder, livsmedelbutiker och papper. Bra miljöval ställer tuffa krav. För att produkt ska godkännas måste samtliga miljökrav de ställar vara uppfyllda.

Svanen - Nordens officiella miljömärkning som granskar produkter under hela livscykeln från råvara till avfall. Verksamheten drivs med uppdrag från regeringen. Kraven för Svanenmärkningen beslutas gemensamt av de nordiska länderna.

EU-blomman - Svanens motsvarighet i Europa. I Sverige finns märket ännu bara på lampor, färg och textiler.

Krav - Svenskt miljömärke för mat. Det garanterar att maten är producerad utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. För kött, ägg och mjölk innebär Kravmärket att djuren levt på en ekologisk bondgård
där de fått gå ute så mycket som möjligt och bara ätit foder som odlats utan konstgödsel och bekämningsmedel. Hönsen är såkallade sprätthöns, gott om plats att röra på sig, och kalvarna för förlja sin mor den första tiden. Du kan hitta Kravmärkning på importerade varor som kaffe, te och frukt.

EU-ekologiskt -  Grunden för både Kravmärkta och EU-ekologiska produkter är att kemiska bekämpningsmedel och genmodifierade organismer inte för användas. De två märkningarnas miljökrav på produkten liknar varandra även om Krav har ännu hårdare regler än den EU-ekologiska märkningen.

MSC - Marine Stewardship Council. MSC är oberoende, global och icke-vinstgivande organisation. Organisationen startades för att lösa problemet med överfiske. MSCmärkning garanterar att produkten kommer från ett välskött fiske och att den inte bidrar till miljöproblem med överfiske. Världens största organisation för miljömärkning av fiskar och skaldjur. (http://miljonochvardagen.blogspot.com/2012/08/overfiske.html)

FSC - Forest Stewardship Council. FSC visar att produkten innehåller skogsråvaror från skogar som brukas på ett miljömässigt, socialt och ekonoiskt hållbart sätt. Oberoende organisation. Finns bland annat på byggmaterial, trämöbler, papper och trycksaker.(http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/06/utemobler.html)

GOTS - Global Organic Textile Standard är ett internationellt miljömärke för kläder och textil.

TCO - Helheltmärkning för IT-produkter. Produkterna är testade och granskade av en tredje part för att uppfylla krav som är uppdelade i tre områden. Användbarhet, miljöprestanda och socialt ansvarstagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar