tisdag 14 augusti 2012

Lite om källsortering

Att källsortera innebär att du sorterar ut allt det som inte får kastas i den vanliga soppåsen.
Våra sopor kan innehålla både farliga och värdefulla ämnen. Genom att sortera dina sopor väl, kan de tas omhand på ett säker sätt och det mesta kan återvinnas. Därmed skyddas människor och miljö. Vi kan också spara energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Så här mycket energi sparar du om du källsorterar, jämfört med nytillverkning!
Återvinn aluminium - spara 95 procent av energin.
Återvinn stål - spara 75 procent av energin.
Återvinn papper - spara 67 procent av energin.
Återvinn glas - spara 20 procent av energin.

Sopsortering är en del av EU:s plan för hur vi ska hantera vårt avfall så att miljö och människor inte kommer till skada. Genom att sortera soporna minskar dessutom det avfall som riskerar att hamna på deponi, soptipp. Det är faktiskt också ett lagbrott att inte sortera sina sopor.

Det är därför viktigt att alla sorterar sina sopor väl, så kan de tas omhand på ett säker sätt och det mesta kan återvinnas. Vill du läsa mer om varför vi bör sortera, hur du ska sortera olika sopor, var avfallet ska lämnas och vad som hände sedan på Sveriges avfallsportal www.sopor.nu

Det finns även många praktiskaråd och tips på denna sida. Ett av dem är att märka upp behållarna, både i köket och i soprummet. Då kan hela familjen lättare hjälpa till och du får en påminnelse om vilja sopor som ska sorteras på vilket sätt. Dekaler kan bland annat beställas från Förpacknings- och Tidningsinsamlingens hemsida Annars kan du så klart göra dina egna. Barnen fick välja bilder på google bilder så att de vet vad som ska sorteras var. Text till om man vill och skriv ut!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar