måndag 30 juli 2012

Att bry sig om miljön - en lyxvara?

När jag såg nyheterna i morse visade de ett reportage om bland annat situationen i Syrien. Jag påpekade hur annorlunda mellanösten är jämfört med Sverige. Jag började diskutera med min pojkvän och vi kom in på olika länders miljöpåverkan. Han sa "men att bry sig om miljön kan man endå klassa som en lyxvara", det är ett intressant resonemang. Att kunna köpa lite dyrare ekologiska produkter och livsmedel är helt klart vardagslyx. Men att handla säsongsmat (ofta billigare), använda snålspolande munstycken till kranar (bortsett från inhandlingspriset), använda avfallspåsar istället för butikes plastpåsar (som har vidrig marginalkostnad), källsortera (slipper använda lika många avfallspåsar), solceller (kan spara mycket pengar) och så vidare. Man kan vända det till att en investering av en produkt såsom solceller, snålspolande munstycken och avfallspåsar är en dyrare klumpsumma, men betydligt billigare i längden. Det är en investering för miljön!

Men självfallet är det en lyxvara att kunna bry sig om miljön jämfört med de människor som knappt har mat för dagen. Då är det inte längre viktigt om maten är ekologisk eller närproducerad, utan en kamp mellan liv och död.  Sedan kan vi även diskutera BRIC-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) som har snabbt växande marknader. De tar tillsammans upp cirka 40% av jordens befolkning och 25% av jordens yta. De har pengar och makt att kunna bidra, men de skulle helt klart kunna bry sig mer om miljön. De har pengarna att kunna "unna sig miljön". Så kan man fortfarande klassa miljön som en lyxvara? Intressant ämne.

Att bry sig om miljön är både en lyxvara och inte en lyxvara beroende på vilket land man utgår ifrån. Men man kan faktiskt spara mycket pengar på att investera i miljön. Jag tycker att en del av vårt miljöengagemang och pengar på till exempel ekologiska varor ska vi tillge länder som Syrien istället. De behöver hjälp, omtanke och mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar