torsdag 12 juli 2012

Gädda, mygg, efterrätter, kortspel och bad

Vår vecka i norrland kort sammanfattat! Vi har haft en bra vecka med både regn och sol. Vi passade på att bada när det var medelhavsvärme. När det regnar blir man såklart mer begränsad i ett sommarhus utan tv och alla saker man har men men det är riktigt mysigt att kura inne och spela kort och andra spel med familjen. För mig är det avkopplande och förknippat med semester för det är då jag tar mig tid.

Den största matupplevelsen var en en ungsbakad gädda. Fiskad i sjön som huset ligger vid. Det var en storgädda och vi var tveksamma om vi kunde äta den på grund av risken för höga halter av radioaktiva ämnen från Tjernobylolyckan 1986.

Explosionen gjorde att det spreds farliga mängder radioaktiva ämnen ut i luften och de påverkade inte bara Ukraina utan många länder i Europa, bland annat Vitryssland, Ryssland och Sverige. Till Sverige kom det radioaktiva molnet den 27 april och det innehöll bland annat cesium-137. Ca 5 % av det totala radioaktiva utsläppet regnade ner över Sverige och värst drabbades delar av södra och mellersta Norrland. Beroende på hur mycket det regnade när det radioaktiva molnet passerade kan koncentrationen av cesium-137 i bär, svamp och fisk variera mellan mycket närbelägna platser. Eftersom cesium-137 har en halveringstid på 30 år kan det lokalt fortfarande finnas höga halter, speciellt i rovfiskar som gädda och abborre i små insjöar. Cesium kan i mycket höga doser ge akut strålsjuka. Mindre eller små doser ökar risken för cancer och missbildningar. Vill man testa för eventuella radioaktiva ämnen kan man kontakta miljöavdelningen i kommunen. De hjälper dig och i många kommer är det kostnadsfritt.

Maila bloggen om ni vill läsa hela B-uppsatsen. Mer om Tjernobylolyckan hittar ni bland annat på: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tjernobylolyckan

Jag har växt upp med att man har sagt att vi inte kunnat äta fisken vi fiskar i sjön. Min lillasyster har gjort en B-uppsats och valde att skriva om detta miljöproblem med fokus på området där vår familjs sommarhus ligger. Hon kunde konstatera genom provsvar att halterna cesium i bär, svamp, älg och fisk från Västanå med omnejd ligger långt under gränsen 1500 Bq/kg som gäller för föda som sällan äts. Provsvar som bland annat kom från denna storgädda. Vi känner att vi äntligen kan äta fisken vi fiskar och det firade vi med att äta denna!



Annas recept på ungsbakad gädda

Gädda

Fyllning:
Smör
Lök
Persilja
Citron
Salt
Peppar

Stek löken mjuk och blanda i övriga ingredienser. Fyll gäddan med fyllningen och stoppa in i ugnen, 200 grader ca 30 min (på 1 kg gädda öka antalet minuter ju större gädda). Gör en sås på lite av fyllningen, fiskspad och grädde. Salta och peppra. Servera med en god sallad och potatis.

Smaklig måltid!

Bästa efterrätten var (förutom färska jordgubbar såklart!) en persikopaj gjord på färska persikor. Jag hittade många bra recept på persikopaj på http://www.hittarecept.se/s/persikopaj.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar