lördag 7 juli 2012

Stella McCartney

Stella McCartney är inte bara en britisk designer utan en miljökämpe. Hon använder sig av ekologiska material, tar hänsyn till både människor och djur. Hennes hudvårdserie "Care" är 100% ekologisk.
Hennes design är inte min smak/stil, men jag anser att fler designer borde ta efter hennes miljöengagemang och att hon bör prisas för sitt arbete.

Stella McCartney är dotter till Paul och Linda McCarthy och har länge varit känd för sitt intresse för djurrätt och miljö. Hon har studerat mode, design och en rad designers på Central Saint Martins College of Art and Design. Vid sin examenskollektion anlitade hon modellerna Kate Moss och Naomi Campbell. 1997 blev hon chefdesigner för det franska märket Chloé, en av hennes företrädare var Karl Lagerfeld vilket är oerhört stort. Hon har även sammarbetat med H&M och gjort scenkläder till Madonna och flera kända namn.

Hennes ekologiska hudvårdsserie tog tre år att framställe i noggrant samarbete med YSL, Yves Saint Laurent, Beauté. Dessutom designar hon biologiskt nedbrytbara väskor som hon uppmanar till återanvändning av. Hennes företag donerar även pengar till välgörenhet med organisationer som "Peace one day" och "Animal Aid".

Hennes stil är baserad på mycket bas plagg, jordnära färger och sköra material. Du kan köpa hennes kläder på NK, Nathalie Schuterman, underkläder serie på Twilfit, hon har designat en hel del sport kläder för Adidas (säljs på bland annat Adidas, Stadium, Intersport), hudvård på Kicks och så vidare.

Miljöengagemang och hållara kollektioner är något vi kan och kommer att få se allt mer av. Men Stella är en förebild, hon var "först" och den som många förknippar med hållbar design. Det får vi inte glömma!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar