onsdag 25 juli 2012

Glada hönor

Vi är hönsvakt åt några vänner till barnens förtjusning. De älskar att få gå in till hönsen och ge dem mat och vatten och dessutom få hämta de värpta äggen. Det blir ca 5 ägg om dagen i denna lilla hönsgård med åtta hönor varav två kycklingar som inte värper ännu. Det är roligt att se dessa frigående och så lyckliga höns! De springer till oss när vi kallar på dem att de ska få mat.

Skulle minstingen Melvin inte vara äggallergisk skulle jag också vilja ha några hönor! Bättre ägg kan man inte få. De gånger vi köper ägg väljer vi de ekologiska.

Köper man ekologiska ägg är det färre höns per stall och hönorna måste ha tillgång till utevistelse. Hönorna slipper även bekämpningsmedel och konstgödsel och äter KRAV-foder. Oavsett om de är frigående inomhus eller utomhus har dem det trångt. Det är många hönor per stall. Att köpa ägg från frigående höns är ju såklart att föredra framför icke frigående. Men bara för att hönsen inte hålls i bur kan man dock tyvärr få påstå att de är frigående. En höna som är frigående får alltså inte helt säkert vara utomhus.

Maria har tidigare bloggat om att välja rätt ägg
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/07/ratt-agg.html
Du kan även läsa mer här
www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/tips--rad-om-djur/konsumera-ratt/livsmedel/agg

Jag har tidigare bloggat om varför vi i första hand väljer ekologiskt
http://miljonochvardagen.blogspot.se/2012/04/tre-saker-att-fira-med-en-tarta.html







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar