tisdag 3 juli 2012

Dagens miljönyheter

I dagens svt nyheter, främst abc, tog de upp många nyheter angående miljön.

Enligt en ny studie från det internationella forskarnätverket Baltic Stern är Svenskarna beredda att betala i genomsnitt 1000 kronor per person och år för en bättre miljö i Östersjön. Svenskarna är mer betalningsvilliga än övriga nio länder runt Östersjön. Totalt har 10 500 personer runt havet svarat på frågor, nästan samtiliga berättar att de har märkt av övergödningen, men bara ett få tal är villiga att hjälpa till.

På torsdag inviger Värmdö Hamnar två stationer för fritidsbåtars toalettavfall, en i Sandhamn och den andra i Stavnäs. Från den 1 april 2014 kommer det att vara förbjudet även för fritidsbåtar att tömma toalettavfall direkt i havet. Bra tycker vi på miljöochvardagen.

Mälaren är förorenad! Mälaren ger dricksvatten åt cirka 2,5 miljoner människor varje dag och det är ingen nyghet att Mälaren utsätts för stora påfrestningar från flera olika typer av föroreningar. Till exempel rinner orenat avloppsvatten ut i Mälaren, vatten påverkas även av kemikalier och läkemedel. Vi kan inte se konsekvenserna av det ännu, men det är bara en tidsfråga innan det bryter ut.Nanna Wikholm, ordförande i Mälardalsrådets miljöutskott sa vid ett seminarium i Almedalen igår att kommunerna måste samarbeta bättre för att få upp vattenkvaliteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar